viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 05.01.24 @ 12:35

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina BiH Vildana Ključe (1986., Mostar), koji se nalazi se u pritvoru, a terete ga da je od 2012. boravio na području Sirije i Iraka gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asafa” na teritoriji koju je kontrolirao “ISIL”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optuženi se tereti da je 28. kolovoza 2012. otputovao redovnim letom Sarajevo – Istanbul u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, s namjerom da se priključi terorističkim skupinama koje djeluju na tom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio u okviru terorističke organizacije vojnoj jedinici “Ahmed Asafa” koja je postala sastavni dio terorističke organizacije “ISIL” na području Sirije i Iraka, a koju je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkim organizacijom, čiji su pripadnici svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama, činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima na tom području.

U optužnici se navodi da je optuženi kao pripadnik u vojnim jedinicama sudjelovao u ratnim akcijama kao pripadnik terorističke organizacije sve do 2023., odnosno do prelaska na teritoriju Turske i povratka u BiH, čime je više od deset godina na području Sirije i Iraka te je jedan od optuženih iz BiH s najdužim boravkom na tom području. Optuženi se tereti da se pridružio i postao pripadnik terorističke organizacije, čime je počinio krivično djelo – organiziranje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom terorizam iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka, te prilaganjem materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Oglasi
LM