viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 10.01.24 @ 18:24

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Mirze Kapića zbog terorizma. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužitelj iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Mirze Kapića, rođenog 1980. godine u Banja Luci, nastanjenog u Zenici, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je sredinom 2023. godine, na području Bosne i Hercegovine, sa ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, zajedno sa njemu poznatim osobama, koristeći internet aplikacije putem mobilnog telefona, dogovarao i planirao napad na džamiju “Bosna” u Zenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prikupljenim dokazima, napad je planiran pomoću eksplozivne naprave od TNT-a i živinog eksploziva, sa ciljem kažnjavanja učenjaka i pripadnika Islamske zajednice u BiH koji objavljuju fetve protiv terorističke organizacije tzv. “ISIS”-a, kao i kažnjavanja pripadnika IZ-a BiH koji članove ekstremističkih organizacija prijavljuju agencijama za provođenje zakona u BiH.

Optuženi se tereti da je poduzimao radnje da počini krivično djelo terorizma i prijetio da će počiniti krivično djelo terorizma, čime je počinio krivično djelo – terorizam iz članka 201. stavak 1. u vezi sa stavkom 4. i stavkom 5. točka i) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Oglasi
LM