viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.01.24 @ 18:24
OGLAS

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Mirze Kapića zbog terorizma. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Tužitelj iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

OGLAS
  • Mirze Kapića, rođenog 1980. godine u Banja Luci, nastanjenog u Zenici, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je sredinom 2023. godine, na području Bosne i Hercegovine, sa ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, zajedno sa njemu poznatim osobama, koristeći internet aplikacije putem mobilnog telefona, dogovarao i planirao napad na džamiju “Bosna” u Zenici.

OGLAS

Prema prikupljenim dokazima, napad je planiran pomoću eksplozivne naprave od TNT-a i živinog eksploziva, sa ciljem kažnjavanja učenjaka i pripadnika Islamske zajednice u BiH koji objavljuju fetve protiv terorističke organizacije tzv. “ISIS”-a, kao i kažnjavanja pripadnika IZ-a BiH koji članove ekstremističkih organizacija prijavljuju agencijama za provođenje zakona u BiH.

OGLAS

Optuženi se tereti da je poduzimao radnje da počini krivično djelo terorizma i prijetio da će počiniti krivično djelo terorizma, čime je počinio krivično djelo – terorizam iz članka 201. stavak 1. u vezi sa stavkom 4. i stavkom 5. točka i) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM