viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.02.23 @ 09:35

Poetska panorama pod nazivom ,,Treperava svjetlost -120 Napretkovih pjesnika”, priređivača Ante Zirduma, predstavljena je, poslije Viteza, Sarajeva, Tuzle i Mostara u Banja Luci i Zagrebu. Organizator promocije u Banja Luci je podružnica HKD Napredak koja četvrtu godinu djeluje od svoje obnove, a domaćin pjesnicima je bio Katolički školski centar ‘Bl. Ivan Mertz’ u Banja Luci, čiji profesori i učenici predstavlaju  baš onaj istinski primjer suživota, tolerancije i multikulturalnosti.

Profesorica Brankica Novaković i direktorica Sanja  Hajder su zajedno sa učenicima, puštajući im slobodu da sami odaberu pjesme koje će čitati, pripremile i realizirale te svojim sudjelovanjem u programu dale primjer učenicima, koji su čitali pjesme Ivana Volića i Vladane Perlić, a koji su najmalađi od 120 napretkovih pjesnika te pjesme Anđelka Vuletića, Marine Kljajo Radić,  Ante Gavrića, Branka Sredara, Veselka Koromana, Sanje Babić Đulvat, Petra Gudelja i Dragutina Domjanića.

OGLAS

Priređivač zbornika Anto Zirdum je oduševljeno govorio o izboru pjesnika od strane učenika (ta njihova preferencija mlađih pa i nepoznatih pjesnika) i zadržao se na pjesmama upravo najmlađih autora i pjesničkih nada koje tek trebaju sjajnije zatreperiti ovim našim prostorima. Zirdum je napomenuo da su lakoći priređivanja ovoga prigodnog zbornika prethodile dvije slične knjige. Prvu, Izgubljene zvijezde, prigodna stopjesmica bosanskohercegovačkih pjesnikinja od 1908. do 2008. pripremao je 10 godina, a stopjesmicu za djecu Pupoljci sanjare vezeni most pripremao je pet godina. Budući je imao ogroman materijal, ovu panoramu od 120 pjesnika mogao je uraditi za pet mjeseci. Zanimljivo je da se Zirdum prvi puta susreo uživo s pjesnikinjom Ljiljanom Lalić čija se pjesma iz prve knjige objavljene 2004. nalazi u Zborniku Izgubljene zvijezde,  kao i pjesma banjalučke pjesnikinje Aleksandre Čvorović  koja se 2002. nalazila u užem izboru za nagradu Anka Topić, a koja je s pjesmom za djecu zastupljena i u stopjesmici za djecu te priređivač autoricama uručio autorski primjerak, a one su čitale svoje pjesme okupljenim banjalučanima.  

OGLAS

Energična predsjednica podružnice HKD Napredak u Banja Luci Ružica Ševarika je pozdravila nazočne i istaknula da predstavljanje ovakvih knjiga ima svoj duboki smisao u ovom vremenu i na ovim našim prostorima, a učenici Muzičke škole odsjek flauta dali su posebnu glazbenu čar, koja je naprosto prirasla poeziji.
Moderatorica, profesorica Brankica Novaković  u dva navrata je vršila propitivanja i priređivača i nazočnih pjesnikinja i bila istrajna da se i publici da prigoda za pitanja… A publika je baš uzela maha s pitanjima i ako bi ova promocija i po čemu trebala biti zapamćena kao smisleno druženje jeste upravo po tomu, da su razgovarali, družili se, diskutirali ili što reče velečasni don Žarko Ošap, ugodno sjelili uz poeziju i glazbu, jer večer nije bila ni dosadna ni bez pouke i poruke.  

OGLAS

U Zagrebu je pjesnike 18. veljače 2023. u večernjim satima ugostio Napretkov kulturni centar, poznatiji kao napretkov neboder u Bogovićevoj.  Pred, ne baš golemom publikom, ali za zagrebačke uvjete u tom terminu, sasvim solidno, cijelo predstavljanje vodio je pjesnik i umjetnički fotograf Dražen Zetić s nekim posebnim šarmom, a samom predstavljanju ove prigodne panorame priključio se sasvim spontano i dobrodušno, veliki hrvatski pjesnik, profesor i akademik Mile Pešorda,  koji je bacio malo više rasvjetljenja na prvi Napretkov hrvatski narodni  godišnjak iz 1991. godine, jer je tada još živio i radio u sarajevu te bio sukreator (do trenutka odlaska u Pariz …) toga prvoga obnoviteljskog godišnjaka gdje se između ostaloga nalazi i njegova jedna pjesma. I on je govorio o značaju pjesnika u ovome i ovakvome svijetu, a od njega su nazočni saznali da je prva knjiga priča Marka Martinoviča Cara m Tražio sam augusta izišla u nakladi IK Veselin Masleša i da je on bio urednik te knjige.  

Od zastupljenih pjesnika u Zborniku pojavio se Anto Matić (inače Duvnjak) koji je u nakladi HKD Napredak objavio 7 naslova (trećinu od ukupne produkcije). Zanimljivost ove promocije jeste ta da su dragovoljci iz publike čitali pjesme iz zbornika po svome izboru, a nekoliko ih je pročitao i sam moderator.  
U glazbenom dijelu dominirale su violine, odnosno nastupile su violinistica Ana Pešut i pijanistica Stela Beno, studentice Muzičke akademije u Zagrebu, kao i violinistice, Ena Zormanić i Nika Sliepčević, učenice Srednje glazbene škole Zlatko Baloković u Zagrebu. Skup je ispred Centra pozdravio Mario Milošević, dugogodišnji djelatnik ovog Centra u Zagrebu.  
U želji da baci svjetlost na duhovnu dimenziju svog djelovanja na književnom polju, a u povodu obilježavanja 120 godina od svoga utemeljenja, HKD Napredak odlučio je prirediti ovu prigodnu panoramu poezije u kojoj su izabrane pjesme 120 pjesnika sa po jednom pjesmom objavljenom u glasilima HKD Napredak – primarno u godišnjacima, a potom i drugim publikacijama, odnosno u knjigama poezije u nakladi HKD Napredak.
Radi se o književnicima koji su članovi Društva, stipendisti i simpatizeri u proteklih 120 godina od utemeljenja ili pak piscima koji su sudjelovali u nekoj od aktivnosti vezanoj za književni život i razne Napretkove projekte.

Oglasi
LM