viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 29.01.24 @ 13:48

U zgradu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu stigli su politički predstavnici iz parlamentarnih stranaka kako bi razgovarali o izmjenama Ustava BiH. Međutim, na sastanak nisu stigli predstavnici oporbe.

U ime SDP-a su došli Nerin Dizdar, koji je član radne grupe za izmjene Izbornog zakona, i Elvir Karajbić, koji je generalni tajnik stranke, a uime SNSD-a je tu državni ministar Staša Košarac. Prisutni su i lideri Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto.

OGLAS

Sastanak je zakazan na poziv Trojke da se razgovara o izmjenama Ustava BiH koje su potrebne zajedno sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

OGLAS

EU insistira na tome da se Ustav BiH izmijeni kako bi bile implementirane presude Europskog suda za ljudska prava, no HDZ-u je najbitnije da se napravi promjena u načinu izbora članova Predsjedništva BiH.

OGLAS

HDZ je dostavio nacrt izmjena Izbornog zakona BiH prema kojem bi član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda mogao biti prvoplasirani kandidati koji ima najveći broj glasova u bar tri od pet županije u FBiH sa većinskim hrvatskim stanovništvom.

Oglasi
LM