viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 18.04.24 @ 14:11

Inspekcijski nadzori izvršeni su s ciljem provjere zakonitosti poslovanja poreznih obveznika.   

U izvršenim kontrolama otkrivena su 84 neprijavljena radnika, 4 objekta koja su obavljala djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa, 3 porezna obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 56 poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

OGLAS

Zbog utvrđenih nepravilnosti: angažovanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i nepostojanje instaliranog fiskalnog uređaja, zapečaćeno je 10 objekata i izdata su 93 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 349.500 KM.

OGLAS

U dva slučaja inspekcijski nadzori su završeni uz asistenciju pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova. Porezna uprava poziva sudove da blagovremeno i u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije kako bi iste imale brži i veći preventivni učinak. 

OGLAS

Sankcija koja se brzo izriče i kad je manja ima veći učinak od veće sankcije koja se izriče nakon dužeg vremena. Izricanje sankcija nakon nekoliko godina i još u iznosu manjem od zakonskog minimuma ima mali odgojni učinak na porezne obveznike i poštivanje zakona. Budite partner Porezne uprave u poštivanju poreznih propisa i smanjenju sive ekonomije.

Porezni obveznici koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa pozivaju se da iste što prije podnesu i da provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023, te da plate javne prihode. Također, porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju se da to urade što prije.

Porezna uprava poziva porezne obveznike koji elektronski podnose svoje porezne prijave da elektronski vrše uvid u svoje sintetičke i analitičke porezne kartice i provjere svoja zaduženja i uplate javnih prihoda za koje je nadležna Porezna uprava Federacije BiH.

Korištenjem ove usluge bit ćete sigurni jesu li vaša zaduženja i uplate točne, racionalizirati svoje poslovanje, olakšati i ubrzati komunikaciju s Poreznom upravom i omogućiti brže dobivanje uvjerenja o plaćenim obavezama.

Pristup ovoj usluzi možete izvršiti na linku: http://www.pufbih.ba/v1/stranica/7  
Uputstvo za pristup svojoj kartici možete vidjeti na linku: http://pufbih.ba/v1/public/upload/files/Korisnicko_uputstvo_Sinteticka_i_Analiticka_kartica_eksternikorisnici.pdf .

Porezna uprava Federacije BiH poziva građane da putem portala: https://edoprinosi.fpu.gov.ba  izvrše provjeru prijave u Jedinstveni sustav i provjeru uplate obaveznih doprinosa, a sve slučajeve neplaćanja doprinosa kao i saznanja o radu na crno, te druge nepravilnosti, mogu prijaviti i anonimno putem:

  • -e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,
  • SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,
  • besplatnog poziva na broj 080 020 333 i
  • pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.
Oglasi
LM