viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.12.23 @ 08:37

Pozvali ministra da obustavi postupak izmjena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine nije suglasan s prednacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca koji je kreiran na inicijativu Udruge poslodavaca FBiH (UP FBiH).

OGLAS

Stoga su federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića pozvali da obustavi postupak izmjena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca jer ide u potpuno suprotnom smjeru od onoga što aktualna vlast javno zagovara.

OGLAS

– Kao sindikat nismo niti ćemo ikada biti protiv slobodnog kretanja radnika, ali je apsurd da u trenutku kada imamo više od četvrtine milijuna nezaposlenih osoba poslodavci žele zapošljavati strance umjesto domaćih radnika. Prije samo dva mjeseca direktor Udruge poslodavaca FBiH Mario Nenadić izjavio je da “nije interes poslodavaca povećan uvoz radne snage, nego je interes osigurati radnu snagu kako ne bismo došli u situaciju da ne možemo raditi. Naš interes je podići plaće domaćoj radnoj snazi, zadržati naše mlade, našu djecu u BiH”. Otkud sad odjednom želja da se nedostatak radne snage nadomjesti uvozom radnika iz inozemstva, a ne zapošljavanjem ljudi koji su na evidencijama zavoda za zapošljavanje – pitaju iz Sindikata.

OGLAS

Ističu da su osnovni razlozi nedostatka radne snage, u najmanju ruku, nehumani uvjeti rada kod poslodavaca, gdje je prisutan prekovremeni rad, a da nije plaćen, mizerne i neredovite plaće, nemogućnost radnika da ostvare pravo na godišnji odmor u zakonskom minimumu te u konačnici nesigurna radna mjesta. – Sve navedene anomalije koje su prisutne kod velikog broja poslodavaca za rezultat imaju masovni odlazak radne snage iz Bosne i Hercegovine, što implicira da su za ovakvo stanje odgovorni isključivo poslodavci, a na što smo mi prethodnih godina konstantno upozoravali, kako poslodavce tako i nadležne vlasti, no, nažalost, nismo nailazili na razumijevanje. Predloženim nacrtom zakona se, među ostalim, Udruzi poslodavaca FBiH daje nadležnost županijskih zavoda za zapošljavanje, čime se ruši pravni poredak. S obzirom na to da SSS BiH još nije imenovao izaslanstvo Sindikata u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritorij FBiH o prednacrtu, u ovom trenutku nije moguće raspravljati u tom tripartitnom tijelu koje čine izaslanstva Udruge poslodavaca FBiH, Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine i Vlade FBiH – priopćio je Sindikat.

Oglasi
LM