viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.06.23 @ 22:17

Postoji dosta analogija između pucnjave u Lukavcu u BiH i one u beogradskoj OŠ “Vladislav Ribnikar”, ocijenio je danas Edin Delić, gradonačelnik Lukavca gdje je u osnovnoj školi u srijedu učenik upucao nastavnika engleskog jezika.

,,Ovde ima dosta analogije, srećom momak nije naišao na drugu djecu, moglo je biti više žrtava. Vatreno oružje, škola, stvari su potpuno usporedive”, izjavio je Delić za Tanjug.

OGLAS

On je rekao da postoje sustavne barijere poput dostupnosti vatrenog oružja i dodao da je potreban drugačiji pristup u slučaju kada postoje djeca koja imaju poremećaj u patološkoj sferi.

OGLAS

,,Prva stvar je identifikacija djeteta, ne mora to biti asocijalni oblik ponašanja. Vidite dijete sa poteškoćama, mislim da i vi u Srbiji imate inkluziju, je li dovoljno samo otvoriti vrata učionica i djecu pustiti u obrazovne procese ili je potrebno poduzeti niz drugih mjera”, naveo je Delić.

OGLAS

Prema njegovim riječima, potrebno je napraviti reviziju sustava tako da djeca budu naša prva tema i prva briga.

Na pitanje koje bi mjere predložio za promjenu sustava, Delić je rekao da je potrebno uspostaviti agresivniju kontrolu naoružanja, kao i tretman stručnih osoba prema djeci koja pokazuju devijaciju u ponašanju i učenju.

,,Ovdje je struka sklonjena od sustava, struka nema kontakt s takvom djecom. Ja se nadam da će nas ovo otrijezniti. Ja ne bih ulazio u političke implikacije ovoga i kada kažem da je sustav zakazao, onda ne nišanim ni na koga. Kada kažem sustav, mislim od najšireg konteksta, od svakog od nas ponaosob”, naveo je Delić.

Komentirajući odluku tuzlanske županije o prekidu školske godine, Delić je ocijenio da je u trenutku velike tenzije, to kratkoročno dobra mjera.

,,Mislim da u trenutku kada smo imali uistinu velike tenzije i u trenutku pred kraj školske godine da je dobro i podržao sam tu mjeru, ali ona je kratkoročno dobra u datom trenutku je dala rezultat. Plašim se da dugoročno, mislim za nekoliko mjeseci do nove školske godine, možda to i nije dobro. Možda smo mogli napraviti neku stanku pa postupno se vraćati u proces normalnog obrazovanja”, rekao je on.

Sugovornik Tanjuga je istaknuo da je potrebno za nekoliko mjeseci napraviti mjere kako bi se roditelji osjećali sigurno da pošalju djecu u školu.

,,Nadam se da će roditelji i djeca imati potporu da se stabiliziraju, ali s druge strane mislim da je za ovih nekoliko mjeseci nužno izgraditi mjere da majke mogu ostaviti svoju djecu vjerujući da će se vratiti kući na siguran način i to je pitanje na koje moramo što prije naći odgovor”, zaključio je Delić.

Nastavnik engleskog jezika i pomoćnik direktora Osnovne škole Lukavac Grad Nedim Osmanović, u kojeg je pucao bivši učenik, oporavlja se u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, a liječnici su mu u srijedu uveče isključili respirator.

Nakon pucnjave u srijedu Osmanović je kao teško ranjen podvrgnut hitnom operativnom zahvatu tijekom kojeg su ga liječnici dva puta oživljavali.

Oglasi
LM