viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.12.23 @ 08:23
OGLAS

Federalni ministar pravde Vedran Škobić, uime Vlade Federacije BiH, i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudbenoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Samir Kurtović potpisali su danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, Kolektivni ugovor za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH.

OGLAS

Potpisivanju su prisustvovali dopremijer i federalni ministar finansija Toni Kraljević i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Ministar Škobić je izjavio da je najbitnija novina u Ugovoru povećanje naknade za minuli rad na 0,6 posto, te 20 posto dodatka za službenike koji obavljaju i poslove drugog radnog mjesta, prenijela je Federalna novinska agencija. Dodao je da se uvodi i naknada za pripravnost u toku slobodnog vremena koja se najviše odnosi na pripadnike Sudbene policije.

OGLAS

Ministar Škobić je zahvalio predstavnicima Sindikata na razumijevanju za proračunske realnosti i izrazio uvjerenje da će svi na koje se Ugovor odnosi biti njime zadovoljni. Predsjednik Sindikata Kurtović je rekao da su pregovori trajali tri mjeseca kako bi popravili status radnika organa uprave, čemu je doprinio izuzetan socijalni dijalog koji je ostvaren s Vladom FBiH.

OGLAS

Kurtović je također istaknuo da novi ugovor predviđa to da najniža plaća u organima uprave bude u iznosu 70 posto od prosječne plate u Federaciji BiH, kao i otpremninu u iznosu pet prosječnih plaća za uposlenike koji odlaze u mirovinu s primanjima nižim od prosječne plaće.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM