viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 29.01.24 @ 12:51

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić potvrdio je da će današnjim zaključkom Vlade FBiH o akontativnom povećanju mirovina za 2024. godinu, uvećane siječanjske mirovine biti isplaćene već 5. veljače ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da se radi o usklađivanju koje se u skladu sa Zakonom o MIO-u, vrši redovno godišnje, svakog 15. travnja, a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike navode da je procjena, prema dostupnim podacima o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) i indexa potrošačkih cijena (CPI), da bi se postotak redovnog usklađivanja mirovina počev od 1. siječnja ove godine trebao kretati od šest do sedam posto.

– Mirovine uvećane na ovaj način isplaćivale su se u travnju, retroaktivno od siječnja, a formula za izračun je da 50 posto iznosa dva navedena parametra u zbiru daju iznos usklađivanja. Ukoliko bude odstupanja u zbiru ova dva iznosa prilikom objave službenih podataka u travnju, razlika u mirovinama od siječnja do travnja nastala po ovom osnovu, isplatit će se u travnju- najavio je ministar Delić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je priopćilo Federalno ministarstvo, uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj umirovljenika, ministar se u petak sastao sa ravnateljem Federalnog Zavoda MIO Halilom Subašićem s kojim je dogovorio da se, u skladu sa člankom 79. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, omogući akontativno usklađivanje penzija počev od 1. siječnja. Upravni odbor Zavoda donio je ovu odluku u petak, a Vlada danas odobrila.

Mirovine se usklađuju akontativno za pet posto osim najviših mirovina ostvarenih po Zakonu koji je u primjeni od 1. ožujka 2018. godine i mirovina ostvarenih u 2024. godini, sa izuzetkom minimalnih i zajamčenih.

Oglasi
LM