viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 16.01.24 @ 13:53
OGLAS

Nakon opsežnih istraživanja izrađena je kruna kralja Tomislava koja je radi fotografiranja predstavljena proteklih dana u Karmelu svetog Ilije na Buškom jezeru pored Tomislavgrada.

OGLAS

Kruna je predstavljena povodom 1100. obljetnice hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju koja će biti svečano obilježena iduće godine u Tomislavgradu.

Vezano za najavljeni događaj, a u sklopu višegodišnjeg projekta pod nazivom “Suvremena interpretacija povijesti” kojeg provodi Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH “Stećak” iz Tomislavgrada uz potporu Ministarstva civilnih poslova BiH i Općine Tomislavgrad, bit će objedinjeni svi povijesni segmenti, istraživački, etnografski i likovni.

OGLAS

Istim povodom prije dvije godine na glazbenom scenskom spektaklu održanom na Trgu gange i hajdučke družine u Tomislavgradu, pod nazivom “Ususret 1100. obljetnici hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju” rekonstruirani su tada kraljevska kruna, odora i mač kralja Tomislava.

OGLAS

Idejno rješenje te samu izradu kraljevske krune koja je ovih dana i predstavljena napravio je duvanjski akademski kipar Ilija Skočibušić.

OGLAS

“Kruna je izrađena od srebra te je pozlaćena. Na kruni su starohrvatski simboli koji su najviše korišteni u tom razdoblju, paunovi kao kraljevske ptice, drago kamenje simbol bogatstva, pleter kao najstariji simbol koji Hrvati donose sa sobom i križevi kao simbol pripadnosti katoličkoj vjeri, s tim da je prednji najistaknutiji križ replika duvanjskog križa pronađenog u okolici Buškog jezera”, kazao je za Fenu Skočibušić.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM