viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
poplave
Vrijeme objave: 04.10.24 @ 14:35
OGLAS

Zamjenik premijera Federacije BiH Vojin Mijatović izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH na vanrednoj telefonskoj sjednici proglasila stanje prirodne nesreće na području Federacije. Istaknuo je da je formiran krizni stožer Vlade koji je u stalnom zasjedanju i ima zadatak da koordinira aktivnosti na spašavanju. Solidarnost Mijatović je naglasio da je Federalna uprava civilne zaštite zadužena da na zahtjev kantonalnih stožera CZ angažira specijalizirane jedinice i da ljudski i materijalno-tehnički resursi budu stavljeni na raspolaganje za pomoć ugroženim područjima.

OGLAS

Naveo da je premijer Nermin Nikšić s dijelom ministara na terenu i da će im se ostatak Vlade pridružiti. Federalno ministarstvo zdravstva u stalnom je kontaktu s kliničkim centrima u Sarajevu i Mostaru, te zdravstvenim ustanovama u područjima pogođenim poplavama. Klinički centri su spremni da prime sve povrijeđene s ugroženih područja, te su osigurane dovoljne količine krvi i cjepiva protiv tetanusa, kao i mobilni timovi koji bi u slučaju potrebe bili poslani na teren u ugrožena područja.

Zdravstvo na nogama
Iz Federalnog ministarstva zdravstva napominju da nijedna zdravstvena ustanova u područjima zahvaćenim katastrofalnim poplavama nije onesposobljena, te da zdravstveni sustav trenutno funkcionira i pruža zdravstvene usluge. Zdravstveni radnici u suradnji s nadležnim spasilačkim službama učestvuju u pružanju pomoći povrijeđenim osobama, s tim da je u pojedinim mjestima otežana komunikacija s ugroženim stanovništvom zbog prekinutih komunikacijskih veza. Federalno ministarstvo zdravstva je, pored zdravstvenih ustanova i institucija, u kontaktu i s drugim nadležnim federalnim službama, a federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca kontaktirao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i ponudio pomoć, priopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

OGLAS

Vijeće ministara BiH uputilo je, na izvanrednoj telefonskoj sjednici, sućut obiteljima stradalih u katastrofalnim poplavama i klizištima u Bosni i Hercegovini, istodobno izražavajući duboku solidarnost sa stanovništvom na pogođenim područjima, kojima će biti pružena financijska pomoć. Ministarstvo sigurnosti BiH je zaduženo da, u suradnji s Ministarstvom obrane BiH, sukladno nadležnostima institucija Bosne i Hercegovine, a temeljem pristiglih zahtjeva u Operativno-komunikacijski centar Bosne i Hercegovine, pruži svu raspoloživu pomoć poplavljenim područjima.

OGLAS

Sredstva s državne razine
Sukladno svojim nadležnostima Ministarstvo sigurnosti dužno je pratiti stanje na terenu i surađivati s nadležnim institucijama susjednih zemalja, koje su već iskazale spremnost za pružanje međunarodne pomoći Bosni i Hercegovini i po potrebi zatražiti i od drugih zemalja međunarodnu pomoć.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM