viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 06.11.23 @ 08:33

Prehrambena industrija je u problemima. Loša kvaliteta sirovine i nedostatak ambalaže mogli bi ugroziti ovogodišnju proizvodnju. Problem je i ambalaža koja, osim što je znatno skuplja, teško je i dostupna te njezina nabava diktira količine i cijene gotovih proizvoda. Uzdali su se prerađivači u vrijedne ruke bh. ratara, no loši vremenski uvjeti koji su pratili ovogodišnju poljoprivrednu proizvodnju smanjili su kvalitetu, ali i ponudu sirovine kod domaćih kooperanata.

– Sadržaj voćnog šećera je minimalan, tako da ono što danas preuzmemo danas moramo i preraditi jer već sutra trune. Godina je teška te, uz logističke probleme koje smo imali u osiguravanju staklene ambalaže i limenke, dio smo osigurali čak u Egiptu te nešto iz Ukrajine. Na sve to došla je loša kvaliteta voća i povrća – ističe Stevo Filipović, ravnatelj prehrambene industrije Sava Semberija, za Federalnu televiziju.

OGLAS

,,Prinosi su bili drastično mali. Na rubnim parcelama koje su mimo sustava zalijevanja prinos je bio 30 posto od redovite količine prinosa u kalendarskoj godini. Ni jednog trenutka nam nije bilo dobro u ovoj godini”, govori povrtlar Rade Jovičević.

OGLAS

Ugovorena proizvodnja spas je za proizvođače i možda jedino jamstvo opstanka proizvodnje u vrijeme kada je domaće tržište preplavljeno robom iz uvoza.

OGLAS

,,Ljudi su u problemu, prezaduženi su. Imali smo dvije katastrofalne godine za poljoprivredu. Zato, ako nam ne pomogne i Ministarstvo poljoprivrede i vanjske trgovine, bit ćemo na koljenima – poručuje Savo Bakajlić, predsjednik Asocijacije poljoprivrednih udruga BiH. O stanju u agraru, navode poljoprivrednici, najbolje govori podatak da samo na bijeljinskoj tržnici dnevni utržak iznosi od 2 do 3 tisuće maraka, dok je prošle godine u ovo doba, podsjećaju, taj iznos bio i do 30.000 KM.

Oglasi
LM