viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 29.12.23 @ 06:42

Na domaćem tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenome bile su više za 0,6% u odnosu na listopad te više za isti postotak u odnosu na studeni 2022. godine

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u studenome su bile niže za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec te niže za 1,5% u odnosu na isti mjesec lani, podaci su Agencije za statistiku BiH. Na domaćem tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenome bile su više za 0,6% u odnosu na listopad te više za isti postotak u odnosu na studeni 2022. godine, piše Večernji list BiH. Na stranom tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenome niže su za 1,3% u odnosu na prethodni mjesec te niže za 4,7% u odnosu na isti mjesec lani.

OGLAS

Proizvođačke cijene u energiji u studenome su više za 0,5% u odnosu na listopad te za netrajne proizvode za 0,6%, dok su niže za intermedijarne proizvode za 1,1% i trajne proizvode za 0,1%. U studenome, u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvođačke cijene više su za kapitalne proizvode za 3,5%, trajne proizvode za 1,7% te netrajne proizvode za 5,5%, dok su niže u energiji za 0,6% i za intermedijarne proizvode za 6%. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenome niže su u prerađivačkoj industriji za 0,4%, dok su više u vađenju ruda i kamena za 0,8% te u proizvodnji električne energije za 0,4%. U usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, rast razine cijena zabilježen je u vađenju ruda i kamena za 3,5% te proizvodnji električne energije za 4,1%, dok je pad od 2,9% zabilježen u prerađivačkoj industriji. Svakodnevno se bilježe poskupljenja osnovnih životnih namirnica, usluga i režija, a građani preživljavaju s minimalnim primanjima. Pojedine namirnice imaju udvostručenu cijenu u odnosu na prošlu godinu, pa se mnogi pitaju dokad će cijene rasti. No, problem je što se prosječne plaće u Bosni i Hercegovini ne mogu uspoređivati s prosječnim plaćama u razvijenim europskim zemljama. Prosječna plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi 1260 KM, a potrošačka košarica 3000 KM. I dok u svijetu plaće značajno rastu uslijed inflacije, u BiH to nije slučaj, stoga je zanimljivo da u državama koje bilježe rast plaća, uz koje rastu i troškovi proizvodnje, proizvođačke cijene padaju, dok u BiH plaće stoje, a proizvođačke cijene rastu više nego na Zapadu.

OGLAS

Godišnja inflacija u BiH u listopadu usporila se na 2,1% zahvaljujući padu cijena energije i prijevoza. Na mjesečnoj razini najviše su poskupjeli odjeća i obuća – za 1,6 posto, hoteli i restorani – za 0,5 posto te ostala dobra i usluge – za 0,9 posto. Na godišnjoj su razini u listopadu cijene proizvoda i usluga za osobnu potrošnju u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile više za 2,1%. Usporavanju inflacije najviše su doprinijele cijene u odjeljku prometa, koje su zbog nižih cijena naftnih prerađevina pale za 5,6% te cijene odjeće i obuće, koje su pale za 7,1%. Rast je zabilježen u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića (4,9%), alkoholnih pića i duhana (4,6%), namještaja, kućanskih uređaja i redovitog održavanje doma (6,9%), zdravlja (3,2%), komunikacija (2,2%), rekreacije i kulture (5,1%), obrazovanja (2,2%), restorana i hotela (6,7%) i ostalih dobara i usluga (9,2%). Inflacija je u razdoblju siječanj – listopad u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježila rast od 7 posto. Centralna banka BiH je u najnovijim projekcijama prognozirala inflaciju od 6,3 posto, što je za 1,4 postotna boda niže od projekcije iz svibnja.

OGLAS
Oglasi
LM