viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.04.24 @ 23:07
OGLAS

Povećanje izdvajanja novčanih sredstava za poljoprivredu, pravodobna isplata novčane podrške, unaprjeđenje zakonodavstva i donošenje strateških dokumenata neke su od ključnih aktivnosti Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u protekloj godini.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić u ponedjeljak je u Sarajevu na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da je bilo izazovnih i teških trenutaka, ali da su uz predan rad uspjeli pravodobno i adekvatno reagirati.

OGLAS

– Ministarstvo je u sektoru poljoprivrede u prošloj godini realiziralo program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u iznosu od 165,7 milijuna KM od ukupno predviđenih 166,5 milijuna KM, što govori da smo proračun gotovo u stopostotnom iznosu realizirali. Ako uzmemo da je proračun godinu dana prije iznosio 106 milijuna KM, radi se o povećanju od čak 60 milijuna KM u 2023. i on je u potpunosti implementiran i ove mjere će sigurno dati rezultate u 2024. godini – naveo je Hrnjić.

OGLAS

Ove godine, kako je dodao, proračun iznosi 175 milijuna KM i dodatno je povećan za oko 11 milijuna KM. Povećali su sredstva za biljnu i animalnu proizvodnju, za kapitalne investicije, uveli podrške za mlade poljoprivrednike, uvrstili podršku za upotrebu stajnjaka na oraničnim površinama te dodali podrške za upotrebu repelenata u cilju očuvanja posjeda od divljih životinja.

OGLAS

Dodao je da su značajnu energiju uložili u prilagodbu strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021. – 2027. koju je prošlog tjedna usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH te očekuju da je usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH.posterRadi se o strategiji kroz koju su, kako je naveo Hrnjić, revidirali pristup mljekarskom sektoru, ali i drugim sektorima u cilju njihove adekvatne prilagodbe zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU-a.

Hrnjić je naglasio i da je inicirao sastanke s resornim entitetskim i državnim ministrom u cilju pokretanja aktivnosti na uspostavi IPARD strukture na razini BiH.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM