viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 19.02.24 @ 08:27

U 2023. godini Uprave policije MUP-a Županije Sarajevo (KS) izdale su 2.225 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i 2.197 oružnih listova. U istom vremenskom razdoblju je odbijeno 90 zahtjeva za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja B kategorije.

“Kada je riječ o 2022. godini, fizičkim osobama izdato je 2.268 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i 2.057 oružnih listova”, kazali su iz Uprave policije MUP-a ŽS za Klix.ba.

OGLAS

Za držanje i nošenje oružja izdaje se oružni list na neograničeno vrijeme. Međutim, potrebno je da osoba kojoj je izdat oružni list svakih 10 godina nadležnoj policijskoj upravi dostavi dokaz o ispunjavanju uvjeta koje se odnose na zdravstvenu sposobnost za držanje i nošenje oružja.

OGLAS

Ipak, s obzirom na to da policijski službenici u županijama širom Federacije BiH godinama nisu podvrgnuti periodičnim ljekarskim testiranjima koja potvrđuju njihovu spremnost za nošenje oružja, pod znakom pitanja je da li građani zaista dostavljaju potrebno ljekarsko uvjerenje nakon 10 ili 20 godina.

OGLAS

Prilikom nošenja oružje ne smije biti napunjeno, odnosno metak ne smije biti u cijevi i mora se nalaziti u odgovarajućim futrolama, kutijama ili spremnicima za nošenje oružja.

Oglasi
LM