viteski.ba logo
Zrak u vitezu
//
OMOGUĆENA PROVJERA ISPLATE POMOĆI
Vrijeme objave: 06.12.23 @ 09:42

Od ukupno 216.360 domaćinstava po sve četiri kategorije pravo na novčanu pomoć od EU ostvarilo je 152.488 domaćinstava u FBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je u ponedjeljak preliminarne rezultate javnog poziva za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći s ciljem prevladavanja energetske krize te najavio da će građani od srijede moći provjeriti status prijave na linku napravljenom isključivo za ovu namjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Status prijave, po privremenoj listi kvalificiranih domaćinstava, možete provjeriti na web stranici https://eupomoc.fmrsp.gov.ba/najkasnije do 12. prosinca i to jednostavnim unosom matičnog broja podnositelja prijave ili jednog od članova domaćinstva.

Po unosu matičnog broja prikazat će se status prijave, uz potvrdu ostvarenog prava ili detaljno obrazloženje uvjeta koji nisu ispunjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva ističu da je za građane kojima su prijave odbijene, zbog čega se njihovo domaćinstvo nije moglo kvalificirati za dodjelu sredstava po ovom Javnom pozivu, ostavljena mogućnost prigovora, te da se prigovor podnosi u općini ili gradu u kojem je podnesena prijava za dodjelu sredstava.

Obrazac za prijavu je dostupan na web stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Također, iz Ministarstva naglašavaju da svaki prigovor mora sadržavati dokaz, odnosno dokument, na osnovu kojega se traži dodatna provjera ispunjenosti općih i posebnih kriterija utvrđenih Javnim pozivom. Napominju da će svaki prigovor uz koji ne bude priložen takav dokaz, automatski biti odbačen kao nepotpun i neće biti uzet u razmatranje.

Na osnovu ispravno podnesenih prigovora, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će izvršiti dodatnu provjeru kroz službene evidencije nadležnih institucija, te kreirati listu predmetnih zahtjeva koja će sadržavati informacije o rezultatima izvršenih dodatnih provjera.

Nakon okončanja prethodno pobrojanih koraka, formirat će se konačna lista domaćinstava koja su se kvalificirala kao energetski siromašna o čemu se posebnu odluku donijeti Vlada Federacije BiH, navedeno je u priopćenju.

Podsjetimo, Javni poziv je objavljen 23. listopada, a zatvoren 10. studenoga 2023. godine.

Oglasi
LM