viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 07.12.23 @ 13:08
Sarajevo uskoro dobiva multimedijalnu instalaciju “Sarajevo Olympic Journey” u okviru programa obilježavanja 40. godišnjice ZOI 84 održanih u glavnom gradu BiH.

Odluku o podizanju ove umjetničke skulpture od značaja za Grad Sarajevo donijelo je Gradsko vijeće Grada Sarajeva na inicijativu gradskog vijećnika Jasmina Ademovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financiranje ovog spomenika snosit će udruženje KulturaMedia, a Grad Sarajevo sufinancira iznos od 30.000 KM iz Proračuna 2023. godine, tako da je ukupna vrijednost izrade i postavke instalacije 142.000 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjetnička skulptura planira se postaviti u sarajevskoj Općini Centar, točnije u ulici Betanija, u blizini Olimpijskog centra Zetra s ciljem memorije i promocije navedene godišnjice.

Koncept ove umjetničke instalacije počinje ikonografijom prepoznatljivih olimpijskih krugova, ali svoj put nastavlja nadogradnjom na ideju kruga kao simbola putovanja kroz vrijeme i sjećanje, beskonačnosti ljudskog duha i ideje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krug ovdje postaje spiralna forma koja nudi nove perspektive promatranja, simbolizira protok vremena, stvarajući vlastiti narativ i prostor za zajednička iskustva publike. Ovaj oblik tako ne promatra Olimpijadu kao trenutni događaj u povijesti grada, nego kao fenomen putovanje vremenom, navodi se u opisu idejnog rješenja.

Instalacija je načinjena od dvije spirale forme koje se susreću i povezuju, nazirući olimpijske krugove, kreirajući prostor za emotivno hodočašće, piše Jabuka.tv.

Ove dvije forme svojim spajanjem i konzumiranjem govore o Olimpijadi koja je spojila sport i kulturu, obične građane i vrhunske natjecatelje, duh grada Sarajeva i duh Olimpijskih igara – jedan grad sa cijelim svijetom. Dimenzijama u natprirodnoj veličini, ova skulptura postaje i prostor za okupljanje, landmark našeg rada, prostor za opuštanje, refleksiju i evociranje sjećanja. Skulpture u participativnoj umjetničkoj formi tako postaju klupe, prolazi, kazalište, igralište…, istaknuto je.

Grad Sarajevo zakazao je i javnu raspravu koja će trajati do 12. prosinca 2023. godine, te je pozvao građane da dostave svoje mišljenje, primjedbe, prijedloge, odnosno sugestije na Nacrt Odluke o podizanju multimedijalne instalacije “Sarajevo Olympic Journey”.

Oglasi
LM