viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 19.10.23 @ 17:07

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sastala se danas u Sarajevu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, a nakon završenog sastanka obratili su se javnosti na zajedničkoj konferenciji za medije.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je kako su odnosi dvije države dobri i prijateljski te izrazila zahvalnost Plenkoviću i hrvatskoj vladi na svemu što čine u znak potpore BiH na euroatlantskom putu.

“Njihova pomoć i potpora su nemjerljivi”, kazala je Krišto dodajući kako je to značajno ne samo za Hrvate u BiH, nego i za sve njene građane. Dodala je da vjeruje u skoro otvaranje pregovora BiH i EU jer smatra da su sadašnje vlasti napravile veliki iskorak u provedbi reformi i gospodarskom jačanju zemlje.

Istaknula je kako važnom zadaćom i dalje vidi promjenu izbornog zakona BiH kako bi se trajno stabiliziralo stanje u zemlji.

„Informirala sam predsjednika Vlade RH o onome šta radi Vijeće ministara, i na europskom putu i kada je u pitanju naš posao, naše obaveze i odgovornost, koje imamo sukladno samim ovlastima izvršne vlasti BiH. Do sada smo održali 39 sjednica Vijeća ministara i mislim da smo kroz obradu 1300 materijala i točaka dnevnog reda napravili važan iskorak, kada je u pitanju i proces EU integracija i gospodarski rast, na poljima vladavine prava, borbe protiv korupcije i ostalim segmentima života. Na tom putu ćemo nastaviti i dalje. Mi svoju vanjsku i sigurnosnu politiku usklađujemo sa zajedničkom politikom EU. Sve naše obaveze usklađujemo s principima i vrijednostima koji su temeljni kada je u pitanju proces EU i na tome ćemo nastaviti. Također sam ga informirala da, zapravo, uprkos svim problemima, teškoćama i izazovima s kojima se nosimo unutar BiH, očekuje nas mnogo posla, ali ulažemo jako puno truda u izgradnju međusobnog povjerenja i kao rezultat toga održavaju se redovno sastanci na političkoj razini koji daju određeni rezultat“, kazala je Krišto.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković potvrdio je u kako će se snažno zalagati da Bosna i Hercegovina što prije otvori pregovore o članstvu u Europskoj uniji ističući kako je to strateški interes Hrvatske i ujedno doprinos stabilnosti zemlje, ali i cijele regije.

Hrvatski premijer je nakon susreta ocijenio kako je sadašnja vlast u BiH napravila izraziti iskorak ka boljem funkcioniranju države, a to je sada najvažnije iskoristiti kako bi se ojačala europska perspektiva zemlje.

“BiH na taj način pokazuje svoju institucionalnu stabilnost i jača kredibilitet na europskom putu”, kazao je Plenković, koji očekuje kako će popis reformi koje je definirala Europska unija biti ozbiljno shvaćen i da će biti ostvareni davno zacrtani ciljevi.

“Dogodi li se to, svima nama koji smo zagovornici BiH bit će puno lakše zagovarati pozitivne odluke u tijelima EU”, kazao je Plenković podsjećajući kako je sada pravo vrijeme za napredak, jer je 2024. izborna u EU pa će proširenje biti manje u fokusu.

Istaknuo je i kako je nužno da Hrvatska i BiH bliže surađuju na rješavanju problema ilegalnih migracija jer su obje izložene tom izazovu iza kojega, kako je kazao, sada stoje “Izrazito dobro organizirane skupine krijumčara”.

Pozvao je na jače angažiranje policijskih agencija u BiH, ali i na što brže sklapanje sporazuma s Frontexom te na usklađivanje vizne politike s onom EU, jer je to najbolji način da se kontroliraju ilegalne migracije. Kazao je kako Hrvatska sa svojih 6700 graničnih policajaca ima snagu sama kontrolirati svoju granicu, no Frontex može pomoći BiH.

Plenković je sam spomenuo i pitanje odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, najavivši kako je hrvatska vlada sa Slovenijom dogovorila da se taj otpad barem do 2028. odlaže u skladištima nuklearke Krško, čime se ostavlja dovoljno vremena za konačne odluke i o ovom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasi
LM