viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.05.24 @ 14:18
OGLAS

Nakon pokretanja inicijative za revitalizaciju Počitelja u prosincu 2023. godine i dva sastanka najodgovornijih institucija i osoba, u skladu s propisanim nadležnostima djelovanja u prostoru nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo kulture i sporta poduzelo je aktivnosti snimanja i izrade situacijske analize ‘Povijesnog gradskog područja Počitelj’, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Tim povodom, u Federalnom ministarstvu kulture i sporta upriličen je treći sastanak federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević i direktora Zavoda za zaštitu spomenika Roberta Stergara sa specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH Johannom Sattlerom, te članovima Delegacije Petrom Kraljevićem, Sanjom Stanojević, Karelom Lizerotom i Elmom Prcić. Ministrica Vlaisavljević osvrnula se na dosad realizirane aktivnosti, u skladu sa zaključcima s prethodnog sastanka.

OGLAS

Veleposlanik Sattler zahvalio je Ministarstvu, predvođenom ministricom Vlaisavljević, za istrajnost i snagu u procesu realizacije utvrđenih ciljeva inicijative za revitalizaciju Počitelja, te dosad poduzete konkretne aktivnosti.

OGLAS

Prilikom uvodne riječi, ukazao je na važnost provođenja projekta iluminacije Gavran kapetanove kule i sportskog igrališta u Počitelju, prvih aktivnosti koje Delegacija Europske unije u BiH planira podržati. Veleposlanik Sattler informirao je i o pripremi kulturnog događaja koji će uskoro biti organiziran u Počitelju, time će biti ozvaničen početak tog projekta.

OGLAS

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika Robert Stergar prezentirao je Analizu postojećeg stanja Povijesnog gradskog područja Počitelj. Prema dostupnoj dokumentaciji i uvidom u funkcioniranje Počitelja, konstatirano je da ne postoji strategija planiranja turističke ponude grada Počitelja s postavljenim i definiranim kratkoročnim i dugoročnim strateškim ciljevima, plan upravljanja zaštićenom Povijesnim gradskim područjem, niti se upravlja gradskom jezgrom Počitelja. Stergar je također istakao da ne postoji organizirano djelovanje niti u jednom segmentu funkcioniranja zaštićene povijesne jezgre.

Prema mišljenju Zavoda, istakao je Stergar, potrebno je osigurati sigurnost posjetitelja u smislu stabilnosti svih zidanih struktura i objekata zbog kojih Počitelj i jeste tako vrijedan. Potrebni su strateški pristup revitalizaciji i konzervatorsko – restauratorski projekti obnove u kojima će se definirati namjena i programska aktivnost javnih objekata s definiranim upravljačkim tijelom koje će brinuti o tekućem održavanju i očuvanju cjeline.

– U diskusiji je zaključeno da neke od definiranih aktivnosti treba izvršiti u najkraćem vremenskom razdoblju te su utvrđeni rokovi za realizaciju. Dogovoreno je da će naredni sastanak biti organiziran nakon realiziranja dogovorenih aktivnosti – priopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Na sastanku je sudjelovao i predstavnik Europske investicijske banke Josip Polić, pomoćnica gradonačelnika Čapljine Irena Bakalar Bulum, glavna tajnica Federalnog ministarstva okoliša i turizma Sabina Šahman Salihbegović i savjetnik ministra u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja Goran Lulić.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM