viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 29.01.24 @ 09:46

Upravni odbor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO) u petak je, saznajemo, na sjednici donio odluku o akontativnom usklađivanju mirovina za pet posto od siječnja 2024. godine.

Podsjetimo, nakon usvajanja proračuna FBiH stekli su se uvjeti za to, kako se to i najavljivalo, da umirovljenici u Federaciji BiH dobiju zapravo više mirovine u vidu akontacije, a po osnovu redovnog usklađivanja koje se, u skladu sa Zakonom o MIO, vrši svakog 15. travnja.

Oglas

Tada će biti poznat i točan iznos usklađivanja, koji, prema dosadašnjim projekcijama, iznosi šest posto.

Naime, prema posljednjim pokazateljima, stopa rasta BDP-a za ovu godinu iznosi 6,2 posto, a indeksa potrošačkih cijena 5,8 posto. Prema zakonom definiranoj formuli za izračun, 50 posto iznosa ta dva parametra u zbiru daju iznos usklađivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja umirvljenika FBiH, potvrdio je za Avaz da će umirovljenici dobiti više mirovine po osnovu akontativnog modela za pet posto, i to siječnjaskim koje će biti isplaćene, najvjerojatnije, 5. veljače.

To znači da bi s povećanjem od pet posto najniža mirovina u veljači iznosila 565 KM, a sada je 538,27 KM, zajamčena bi bila 674,52 KM umjesto trenutnih 642,40 KM, dok bi prosječna samostalna, koja je sada 675,57 KM, bila isplaćena u iznosu od 709,34 KM.

Oglasi
LM