viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 09.10.23 @ 18:09

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine u suradnji s Udruženjem izbornih dužnosnika u BiH organizira program Dani otvorenih vrata “Promocija novih tehnologija u izbornom procesu”, koji je počeo u ponedjeljak i trajat će do 13. listopada, prenosi Anadolu.

Događaj je prilika da učenici/studenti s biračkim pravom, izabrani i imenovani članovi organa vlasti, predstavnici političkih stranaka, novinari i drugi zainteresirani pojedinci i zainteresirane organizacije u terminu od 14:00 do 15:30 sati razgovaraju s predstavnicima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o izbornom sustavu i izbornom zakonodavstvu u Bosni i Hercegovini, te dobiju praktičnu prezentaciju najsuvremenije opreme koja se koristi na biračkim mjestima, a odnosi se na automatsku identifikaciju birača, proces glasovanja i skeniranja glasačkih listića, kao i brz transfer rezultata sa biračkog mjesta do glavnog centra za brojanje.

Plan za budućnost

“Naš plan za budućnost je intenzivirati inicijativu za korištenje digitalnih tehnologija u svim segmentima izbornog procesa, kako bismo pokušali da sustignemo i pratimo svjetske trendove, te modernizirali izborni sustav u BiH. Ovo, naglašavam, jer mi možemo samo uticati na podizanje svijesti, ali nismo donositelji odluka. Ključnu odluku mora da donese Parlamentarna skupština BiH i da taj zadatak prenese SIP-u BiH u kom smislu da se ide”, izjavio je predsjednik SIP-a BiH Suad Arnautović. Pored uvida u suvremenu tehnološku opremu, posjetitelji imaju priliku i da postave pitanja predstavnicima SIP-a BiH i o drugim aktualnim događanjima u vezi s izbornim procesom u BiH.

Kako primijeniti nove tehnologije

Tijekom prezentacije, SIP BiH je prikazao jedno biračko mjesto i na koji način se nove tehnologije mogu primijeniti tokom rada biračkog odbora. Tijekom današnje prezentacije predstavljen je uređaj za identifikaciju birača putem otiska prsta, koji je dizajniran da pomogne izbornim povjerenstvima da optimiziraju svoje procese upravljanja glasačima i da olakša proces članovima biračkih odbora. Drugi predstavljeni uređaj skenira i broji glasačke listiće, što minimizira mogućnosti ljudske greške i skraćuje vrijeme brojanja glasova sa dana na samo sate. – Ovaj uređaj daje informaciju biraču da je nevažeći glasački listić i da, ukoliko je nevažeći da može ponovo uzeti drugi listić i ponovio glasovanje kako bi se smanjio broj nevažećih glasačkih listića – rekao je Ermin Kos, šef Sektora za izbore. Dodao je da nakon što se zatvore biračka mjesta, automatski se vrši transfer rezultata sa biračkog mjesta, ukoliko je uspostavljena online veza, ukoliko nije, uređaj se prenosi do općinskog izbornog povjerenstva odakle se vrši transfer rezultata.

Oglasi
LM