viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.01.24 @ 13:06

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nastavljaju sa aktivnostima koje se odnose na sumnjive diplome, a sve u okviru akcije “Klaster”.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u nastavku operativne akcije “Klaster” danas po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, vrše privremeno oduzimanje dokumentacije od jedne privatne visokoškolske ustanove iz Brčkog.

OGLAS

Privremeno oduzimanje dokumentacije vrši se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizirani kriminal”, “Nedopuštena trgovina” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta i to “Podstrekivanje”, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “Krivotvorenje ili uništenje službene isprave” i “Krivotvorenje službene isprave”.

OGLAS

,,Pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH i uz zapovijed Suda BiH, policijski službenici SIPA-e, na području Brčko distrikta BiH, vrše izuzimanje studentskih dosijea, predmeta i dokazne građe. Iz Internacionalnog univerziteta Brčko izuzima se obimna dokumentacija, koja između ostalog obuhvaća i dosijee studenata za koje postoji sumnja da sadrže dokaze o nezakonitom postupanju navedene visokoškolske ustanove”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

OGLAS

Inače, riječ je o nastavku akcije koja je ranije provođena širom BiH, konkretno u Banja Luci i prošlog tjedna u Mostaru, a u okviru koje je zaplijenjena ogromna dokumentacija koja se dovodi u vezu sa izvršenjem spomenutih krivičnih djela.

Do sada je, u okviru ove akcije, osim dokumentacije, oduzeta i ogromna količina novca.

Oglasi
LM