viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 22.01.24 @ 13:06

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nastavljaju sa aktivnostima koje se odnose na sumnjive diplome, a sve u okviru akcije “Klaster”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u nastavku operativne akcije “Klaster” danas po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, vrše privremeno oduzimanje dokumentacije od jedne privatne visokoškolske ustanove iz Brčkog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privremeno oduzimanje dokumentacije vrši se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizirani kriminal”, “Nedopuštena trgovina” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta i to “Podstrekivanje”, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “Krivotvorenje ili uništenje službene isprave” i “Krivotvorenje službene isprave”.

,,Pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH i uz zapovijed Suda BiH, policijski službenici SIPA-e, na području Brčko distrikta BiH, vrše izuzimanje studentskih dosijea, predmeta i dokazne građe. Iz Internacionalnog univerziteta Brčko izuzima se obimna dokumentacija, koja između ostalog obuhvaća i dosijee studenata za koje postoji sumnja da sadrže dokaze o nezakonitom postupanju navedene visokoškolske ustanove”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, riječ je o nastavku akcije koja je ranije provođena širom BiH, konkretno u Banja Luci i prošlog tjedna u Mostaru, a u okviru koje je zaplijenjena ogromna dokumentacija koja se dovodi u vezu sa izvršenjem spomenutih krivičnih djela.

Do sada je, u okviru ove akcije, osim dokumentacije, oduzeta i ogromna količina novca.

Oglasi
LM