viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 18.03.24 @ 09:24

Wizz Air je napustio Tuzlu i maknuo čak dva bazirana aviona, te je pao na tek 9 letova na 3 linije ove zime. Ovog ljeta broj letova će biti i manji, njih tek 8 na 3 linije.

Tuzla je pokušala s minijaturnom noname grčkom kompanijom Lumiwings koja je operirala 10 letova na 5 linija. No, ista je imala tragično loš load faktor, te je sav novac potrošila nakon samo dva mjeseca i krajem veljače prestala s operacijama. Novac se potrošio, nepovratno se izgubilo povjerenje putnika, prevezeno je jako malo putnika.

Oglas

Je li Lumiwings bio pogreška? Jeste. Sve je napravljeno brzopleto bez ozbiljne analize. Kompanija je letjela pogrešne i potpuno nepoznate destinacije, kompanija je imala tragičan pristup operacijama pa je s prodajom karata krenula tek dva tjedna prije prvog leta kada se većina potencijalnih putnika već drugačije snašla, kompanija je krenula u najmršavijem dijelu godine umjesto od travnja kada bi bilo daleko više putnika, nije promptno reagirala pa nije smanjila broj operacije od 7.1. čime bi imala dovoljno novaca za operacije do kraja ožujka, odabir aviona bio je loš (Embraer E190 ili E195 bi bio daleko bolja opcija).

Šta je alternativa Tuzli. U prvom redu vratiti Wizz Air što će se vjerovatno i dogoditi. Postoje neke neslužbene informacije da bi se Wizz Air mogao vratiti u Tuzlu sa bar jednim baziranim avionom. Ako ne, bar povećati broj linija i frekvencija Wizz Aira na bar 5 linija, s nekih 12-15 letova tjedno. Što je svakako realno. Tuzla se mora ozbiljno potruditi vratiti Ryanair s bar 3-4 linije i nekih 7-8 tjednih letova. Ovo nije nemoguće, pogotovo sada kada je ukinuta ona neozbiljna taksa od 1,50 eura, piše avioportal Zamaaero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je bitnije dovesti Pegasus s linijom iz Istanbula. Ovo je i te kako realno. Aerodrom Sabiha je otvorio drugu pistu pa je ekspanzija Pegasusa moguća, a kompanija dobiva značajan broj aviona. Stoga je usporena ekspanzija prekinuta. Ova tri prijevoznika su svakako realna. Oni bi jako lako mogli u Tuzlu dovesti nekih 21-26 tjednih letova. Ok, bitno manje nego u ljeto 2023. kada je Tuzla imala duplo više, tj. 48 letova, ali i bitno više nego sada kada će ih imati 8-12.

Ne bi bilo nerealno da se Tuzla u budućnosti potrudi oko dolaska Norwegiana (Stockholm, Oslo, Copenhagen), Transavie (Paris Orly, Amsterdam ili Eindhoven) ili pak Austriana (Beč). Manje vjerovatno, ali ne i nevjerovatno je dolazak easyJeta, Swissa ili Turkisha. Sve ovisi o novcu kojim raspolaže Tuzla i koji može dati kompanijama. Ove godine Tuzla će imati duplo veći broj chartera za turiste. Naime, Freebird je povećao broj letova za Antalyu sa 2 na 3, a Tailwind je pokrenuo jedan tjedni let također za Antalyu. Jednako tako Tuzla bi morala privući letove za bar Bodrum, kasnije i Dalaman u Turskoj.

Tuzla bi morala imati i letove na bar 1-2 grčka otoka poput Herakliona, Rodosa, Krfa, Kosa, Santorinija, Mikonosa… Uputno bi bilo imati i letove za Hurghadu u Egiptu (Air Ciaro leti iz Hurghade za Sarajevo i Banja Luku), te za Tunis. S ovim charterima Tuzla bi mogla imati nekih 30-35 letova, ni blizu prošlogodišnjih 50, ali ipak ta brojka bi bila značajna, navodi Zamaaero.

Oglasi
LM