viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.02.24 @ 10:50
OGLAS

Ališpago se tereti se da je propustio poduzeti mjere na kažnjavanju potčinjenih zbog ubojstava 18 civila i četiri pripadnika HVO počinjenih u napadu na Trusinu 16. travnja 1993. godine.

OGLAS

U Sudu Bosne i Hercegovine bi u utorak, 6. veljače, trebalo ponovno početi suđenje Zulfikaru Ališpagi optuženom za zločine u Trusini kod Konjica.

Ališpago, bivši komandant Posebnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), tereti se da je propustio poduzeti mjere na kažnjavanju potčinjenih zbog ubojstava 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjenih u napadu na Trusinu 16. travnja 1993. godine.

OGLAS

Postupak protiv Ališpage razdvojen je zbog zdravstvenog stanja 2014. u odnosu na ostale optužene u predmetu koji je pravosnažno okončan 2017. godine.

OGLAS

Dan kasnije, u srijedu 7. veljače, planiran je početak suđenja Zijadu Kadriću, Hajrudinu Haliloviću, Asimu Hamziću, Amiru Murtiću, Miralemu Čengiću i Samiru Selimoviću, optuženima za zločine nad srpskim civilima počinjenim od svibnja do kraja 1992. godine u zatočeničkom objektu – logoru, koji se nalazio u kasarni “Ahmet Fetahagić” u Visokom.

OGLAS

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Općinskog stožera Teritorijalne obrane Visoko, Oružanih snaga Armije BiH i Stanice javne sigurnosti.U ponedjeljak, 5. veljače, bit će saslušan prvi svjedok Tužiiteljstva BiH na suđenju Živanu Miljanoviću, Stevi Bokariću, Jovici Petroviću, Mirku Simiću, Ljubi Markoviću, Slavenku Kočeviću, Zvonku Pržulju, Milenku Samardžiji i Kosti Staniću, optuženima za zločine na području Bijeljine u rujnu 1992. godine.Sljedeći tjedan nastavit će se suđenja za zločine počinjene i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima, javlja BIRN BiH.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM