viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 01.12.23 @ 14:51

Guverner Središnje banke Bosne i Hercegovine (SBBiH) Senad Softić izjavio je, kada su u pitanju poslovni rezultati za 2023. godinu, da već sada sa sigurnošću može reći da se radi o najvećoj ostvarenoj dobiti u povijesti Središnje banke BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ostvarena neto dobit 31. listopada ove godine iznosi 208 milijuna KM. Istovremeno ukupni kapital 31. listopada ove godine iznosi 870 milijuna KM. Očekuje se da će ukupna neto dobit u 2023. godini iznositi više od 280 milijuna KM. Projekcija neto dobiti za 2024. godinu iznosi oko 335 milijuna KM”, rekao je guverner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je kazao kako je vrlo izvjesno da će Središnja banka BiH osigurati uplatu u proračun institucija Bosne i Hercegovine u iznosu više od 70 milijuna KM za 2023. godinu i 100 milijuna KM za 2024. godinu.

Softić je dodao da je to rezultat odgovornog rada i pravovremeno poduzetih mjera u ovoj i protekloj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da su također uspjeli unaprijediti ključne procese i pokrenuti značajne projekte koji uključuju modernizaciju platnih sustava (SEPA i TIPS) i upravljanja deviznim rezervama.

“Prateći svjetske trendove društvene odgovornosti otpočeli smo s procesom investiranja dijela portfolija deviznih rezervi u zelene obveznice, te projekte vezane za financijsku edukaciju i inkluziju. Središnja banka Bosne i Hercegovine nastoji svojim aktivnostima osigurati uvjete za brži proces europskih integracija BiH, te stabilan i povoljan ekonomski ambijent za gospodarstvo i građane Bosne i Hercegovine”, zaključio je Softić.

Oglasi
LM