viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 16.03.24 @ 14:14

Središnje izborno povjerenstvo BiH uputilo je u četvrtak apel nadležnim institucijama na državnoj razini kojim je zatraženo da na vrijeme osiguraju novac za održavanje lokalnih izbora u listopadu ove godine, piše Glas Srpske.

Problem je da zbog odluke o privremenom financiranju, koja je na snazi do kraja ožujka ove godine, još nije osiguran novac za održavanje lokalnih izbora, ali i da nema naznaka hoće li uopće do kraja ovog mjeseca biti usvojen proračun državnih institucija i time biti osiguran i novac SIP-u za organiziranje lokalnih izbora. Pismo iz SIP-a sa apelom da se novac za održavanje izbora osigura na vrijeme otišlo je na adresu Predsjedništva, Parlamentarne skupštine, ali i Vijeća ministara te Ministarstva financija i trezora BiH.

OGLAS

– Privremeno financiranje je uvijek ograničavajući čimbenik za sve institucije pa tako i za SIP, a posebno u godini održavanja izbora. S obzirom na to da imamo zakonsku obvezu da odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora donesemo početkom svibnja, potrebno je da nadležni poduzmu sve aktivnosti kako bi novac potreban za provođenje izbora bio na vrijeme na raspolaganju – kazali su “Glasu” u SIP-u.

OGLAS

Podsjetili su da je Izbornim zakonom propisano da novac za provođenje izbora mora biti osiguran najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora, ali i da sredstva nadležni moraju osigurati bilo iz redovnog proračuna ili kroz privremeno financiranje. -Ako novac na vrijeme nije osiguran, onda je nemoguće provesti javne nabave, edukacije izbornih sudionika, te upošljavanje i obuke dodatnih radnika koji će raditi u SIP-u, a što u konačnici može ugroziti određene zakonom propisane rokove – poručili su iz SIP-a.Između ostalog, ova institucija ima obvezu provođenja postupaka javnih nabava, od kojih je najsloženija nabava papira i tiskanja glasačkih listića što spada u međunarodni platni razred.

OGLAS

-Osim dužeg roka za provođenje javnog postupka, tu nabavu karakterizira i činjenica da se na poziv odazivaju jedan do dva ponuđača, što znatno otežava poziciju ove institucije i moguće komplikacije u procesu izbora najpovoljnijeg ponuđača, a što može uticati i na provođenje aktivnosti u skladu sa propisanim rokovima – naglašavaju u SIP-u.Navode da im predstoji složen, obiman i dugotrajan proces javnih nabava, te da je u tijeku izrada natječajne dokumentacije, ali i realizacija svih aktivnosti na provođenju i organizaciji lokalnih izbora u BiH koje će biti precizirane posebnim uputstvom koje će biti objavljeno na dan raspisivanja izbora.U SIP-u navode da, kada su u pitanju lokalni izbori, od početka godine rade na ažuriranju i izradi novih podzakonskih akata kako bi oni bili blagovremeno usvojeni i objavljeni.

-Održali smo i višednevnu edukaciju članova općinskih/gradskih izbornih komisija u siječnju i veljači, a u prvoj polovici ožujka i edukaciju kontrolora izbornih rezultata – poručili su iz SIP-a.

Oglasi
LM