viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 06.01.24 @ 13:05

Novom izmjenom omogućeno je pripadnicima HVO-a, državljanima RH, koji su pravomoćnim rješenjem nadležnog tijela u BiH stekli status ratnog vojnog invalida po osnovi bolesti ili ozljede od V. do X. skupine, ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu, ako im nadležno tijelo vještačenja u RH utvrdi gubitak radne sposobnosti

Hrvatski Zavod za mirovinsko osiguranje (HMZO) objavio je kako ostvariti mirovinska prava pripadnika borbenog sektora Hrvatskog vijeća obrane prema novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Objavu HMZO prenosimo u cijelosti:

OGLAS

– Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (Narodne novine, broj: 121/17, 98/2019., 84/2021., u daljnjem tekstu: ZOHBDR), koji je stupio na snagu 14. prosinca 2017., uređena su i prava iz mirovinskog osiguranja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članova njihovih obitelji – Glava IX. ZOHBDR-a.
 
Člankom 29. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (Narodne novine, broj: 156/2023.) koji je stupio na snagu  1. siječnja 2024.,  izmijenjen je članak 142. stavak 2. ZOHBDR-a tako da su brisane riječi „od I. do IV. skupine“.
 
Tom izmjenom omogućeno je pripadnicima borbenog sektora HVO-a, državljanima Republike Hrvatske, koji su pravomoćnim rješenjem nadležnog tijela u Bosni i Hercegovini stekli status ratnog vojnog invalida po osnovi bolesti ili ozljede od V. do X. skupine, ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu, ako im nadležno tijelo vještačenja u Republici Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti.
 
Time je omogućeno ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu svim ratnim vojnim invalidima HVO-a po osnovi bolesti i ozljede, kojima se u postupku vještačenja u Republici Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti.
 
Nadalje, članak 142. ZOHBDR-a dopunjuje se stavkom 3. tako da se hrvatskim državljanima, pripadnicima HVO koji su već ostvarili invalidsku mirovinu prema Ugovoru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini koji su bili pripadnici HVO, kao i novim korisnicima invalidske mirovine koji su to pravo ostvarili prema ovome članku, omogućuje određivanje novog iznosa mirovine ako kod njih zbog pogoršanja zdravstvenog stanja nastane promjena u postocima uzroka koji su uvjetovali djelomični ili potpuni gubitak radne sposobnosti s pravom na invalidsku mirovinu ili ako kod korisnika invalidske mirovine zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti nastane potpuni gubitak radne sposobnosti zbog istih uzroka. Nova mirovina odnosno ponovno određivanje mirovine ostvaruje se na zahtjev stranke uz ponovno vještačenje radne sposobnosti.
 
Upravni postupak u skladu s člankom 29. ZID ZOHBDR-a pokreće se na temelju Zahtjeva za priznanje prava/određivanje invalidske mirovine pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane primjenom Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (Narodne novine, broj: 121/17., 98/19., 84/21. i 156/23.) uz koji Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje treba obavezno dati i  Suglasnost za provjeru podataka u Bosni i Hercegovini. Obje tiskanice objavljene su na mrežnoj stranici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. 

OGLAS

Oglasi
LM