viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 26.03.24 @ 17:20

Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je danas, 26. ožujka 2024. godine tehničke izmjene Izbornog zakona BiH nazivajući ovaj potez garancijom slobodnih, poštenih izbora za građane BiH.

Schmidt je na konferenciji za medije objasnio što znače izmjene, ali odluka će stupiti na snagu kada bude objavljena na web stranici OHR-a sa svim detaljima.

OGLAS

Potcrtao je da se ne radi o izboru članova Predsjedništva BiH nego o tome da se osiguraju ispravni izbori, odnosno tehnička unapređenja.

OGLAS

“Pričamo o skenerima za glasačke listiće, identifikaciju glasača, da ljudi imaju pravo da glasuju i da glasuju samo jednom”, kazao je Schmidt napominjući da je ovo pilot projekat koji će biti korišten na jednom ograničenom broju birača. Ne radi se o elektronskom glasanju, dodao je.

OGLAS

“Bit će papirni listić koji će biti ekektronski skenirani i prebrojani, tako da ćemo onemogućiti bilo kakvu mogućnost promjene ili mijenjanja listića ili da neki listići iz kutije izađu s drugačijim rezultatom”, kazao je Schmidt. Dodao je da su propisane i sankcije, ali i pitanje izborne kampanje.

“Znam da će biti dosta kritičara, ne samo od strane Milorada Dodika. On je upravu, ovo treba da urade domaći organi, ali ako oni to ne urade mora netko drugi. Ovo nije Schmidtov zakon nego zakon svih birača. Ono što je bitno naglasiti jeste da na kandidatskim listama neće moći biti kandidirani koji su osuđeni za ratne zločine.

“Takvu najavu sam dao 11. srpnja u Srebrenici”, kazao je Schmidt. Uskoro se očekuje da odluka službeno bude objavljena na stranici OHR-a.

Oglasi
LM