viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 05.03.24 @ 19:40

Strani državljani imaju više od 570 tisuća KM neplaćenih novčanih kazni u cijeloj Bosni i Hercegovini koje su im izdate zbog prekršaja u prometu, potvrđeno je za Klix.ba.

Točan iznos na dan 4. ožujka 2024. godine iznosi 570.541 KM i to je službeni podatak kojeg smo dobili iz baze IDDEEA-e. Iz Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije za Klix.ba kažu da se naplata novčane kazne stranim vozačima vrši u skladu s Instrukcijom o načinu pokretanja prekršajnog postupka.

OGLAS

Tako je opisano da se prekršitelju ponudi plaćanje novčane kazne u najbližoj policijskoj stanici, o čemu policijski službenik izdaje potvrdu o naplati novčane kazne, ili eventualnim pokretanjem prekršajnog postupka kod nadležnog suda. Ipak, najveći problem predstavljaju prekršaji koji se registriraju putem stacionardnih radara i što u najvećem postotku vozači, koji naprave prekršaj, uspjevaju izbjeći plaćanje.

OGLAS

Tijekom 2023. godine putem stacioniranih radara u SŽ do sada je obrađeno 19.940 prekrašaja koje su počinili vozači vozila sa stranim registracijskim oznakama, kako u tranzitu, tako i vozila koja duži vremenski period borave na teritoriji Bosne i Hercegovine. Kako neslužbeno saznajemo, najveće neplatiše u BiH su bh. dijasporci koji u velikoj mjeri ne plaćaju kazne koje zarade praveći prekršaje u prometu.

OGLAS

“Svi prekršaji počinjeni na području Sarajevske županije elektronski su evidentirani i brišu se iz evidencije tek nakon što nastupi zastara prekršaja, a policijski službenici na terenu na području svih PU putem tablet-uređaja mogu izvršiti provjere je li navedenim vozilom počinjen prekršaj, te preduzeti zakonom predviđene mjere protiv vozača koji je počinio prekršaj”, dodali su iz sarajevskog MUP-a.

I Granična policija BiH ima uvid u registar novčanih kazni koje vodi i održava Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), ali granični službenici nemaju mogućnost naplate novčanih kazni odnosno prekršajnih naloga.

Oglasi
LM