viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 26.12.23 @ 13:57
OGLAS

Nakon više od četiri godine od posljednjeg ročišta i 13 godina od podizanja optužnice, suđenje Zulfikaru Ališpagi za zločine u Trusini kod Konjica zakazano je za veljaču naredne godine.

OGLAS

Kako je rečeno na statusnoj konferenciji, 6. veljače će biti pročitana optužnica koja Ališpagu, bivšeg zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), tereti da je propustio preduzeti mjere na kažnjavanju potčinjenih zbog ubojstava 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjenih u napadu na Trusinu 16. travnja  1993. godine, javlja BIRN BiH.  

Predsjedavajuća Vijeća Željka Marenić je kazala da neće biti ponovno saslušavano osam svjedoka koji su bili pozivani u ranije obnovljenom postupku, osim ako tužitelj ili branitelj budu imali neka pitanja.

OGLAS

– Ovaj postupak se dugo nije održavao zbog zdravstvenog stanja optuženog – kazala je Marenić.

OGLAS

Ona je napomenula da je do sada više vještaka zaključilo da je optuženi sposoban pratiti suđenje i da je ono obnovljeno 2018. Navela je da je u međuvremenu bilo zakazano vještačenje u Banjoj Luci, ali nije obavljeno jer je optuženi produžavao boravak na liječenju u Turskoj ili se opravdavao iznenadnim pogoršavanjem stanja. Marenić je kazala da Vijeće smatra kako se radi o izbjegavanju postupka.

OGLAS

– Vijeće ne smatra da je svrsishodno zakazivati ponovo vještačenje jer će ga optuženi na ovaj ili onaj način izbjeći – kazala je sutkinja.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM