viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 21.08.23 @ 13:13
OGLAS

Prošla je jesen u Bosni i Hercegovini bila politički vruća zbog predizborne kampanje i općih izbora, a ove će temperaturu podizati političko-pravne bitke i (ne)provedba zacrtanih reformi, piše Večernji list BiH.

Tužiteljstvo, Dodik…

Svojevrsni znak u kakvu jesen ulazimo dobit ćemo već sutra, 22. kolovoza, za kada je sazvana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Na posljednjem sastanku prošlog mjeseca izaslanstva stranaka vladajuće koalicije na državnoj razini, predvođena Draganom Čovićem, Nerminom Nikšićem i Miloradom Dodikom, dogovorila su da će upravo na ovoj sjednici Zastupničkog doma imenovati novog ministra financija BiH, a kandidat je SNSD-ov Srđan Amidžić, te istodobno usvojiti set europskih zakona važnih za europski put Bosne i Hercegovine.

OGLAS

Također su se tada usuglasili da se krene u formiranje radnih skupina koje će raditi na reformama pravosuđa, gdje je Ustavni sud BiH glavna, ali ne i jedina tema. Partneri u državnoj vlasti preuzeli su i obvezu usvajanja triju ili četiriju zakona na europskom putu Bosne i Hercegovine, kao i vrlo važnu izbornu reformu, za koje je radna skupina uspostavljena još ranije. Najavljeno je da će biti uspostavljeno jako puno radnih skupina koje će stvoriti sve druge preduvjete da u rujnu i listopadu ove godine mogu završiti sve obveze te da u Parlamentarnoj proceduri imaju sve druge zakone koje su predvidjeli kroz ovaj paket 31 aktivnosti od 14 prioriteta Europske unije. Tako je dogovoreno i zamišljeno, a hoće li i biti, tek ćemo vidjeti.

OGLAS

Jer, u međuvremenu se dogodilo mnogo toga, uključujući podizanje optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. To je, očekivano, ponovno uzburkalo političke i nacionalne strasti u BiH, što potvrđuje i najava organiziranja prosvjeda Dodikovih pristaša ispred Suda i Tužiteljstva BiH te razmjena optužbi s američkim Veleposlanstvom koje Dodik smatra nekom vrstom sponzora optužnice protiv njega. Istog dana kada i sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u Istočnom Sarajevu trebao bi biti održan sastanak vladajuće koalicije na državnoj razini – SNSD-a, “trojke” i HDZ-a, a domaćin će biti lider SNSD-a Milorad Dodik. Vjerojatno će se raditi rekapitulacija urađenog. Međutim, iako su izbjegavali izravnu medijsku konfrontaciju i razmjenu teških riječi proteklih tjedana, članovi vladajuće koalicije nisu na isti način protumačili dogovoreno. Poglavito kada je red poteza u pitanju. Tako i najavljeni dnevni red sjednice Zastupničkog doma ostavlja otvorenim brojna pitanja.

OGLAS

Na prvi pogled u Federaciji BiH političko ozračje nešto je povoljnije jer nema otvorenih sukoba između koalicijskih partnera, izuzmu li se turbulencije unutar “trojke” u Sarajevskoj županiji. Ipak, Parlament Federacije BiH do sada se nije proslavio učinkovitošću, a i sami partneri moraju pokazati da su u stanju provesti ono što se od njih s pravom očekuje. I sam ishod priče o reformi Izbornog zakona BiH umnogome će utjecati na odnose između koalicijskih partnera u Federaciji. Jedan od testova funkcioniranja vladajuće koalicije u ovom entitetu bit će i izbor nedostajućeg hrvatskog suca u Ustavnom sudu BiH, za što je nadležan Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Južna interkonekcija

Premijer Nermin Nikšić istodobno najavljuje intenzivniji angažman Vlade, nove zakonske projekte, uključujući set fiskalnih zakona koji bi trebao ishoditi bolju poziciju radnika, ali i unaprijediti ambijent za poslovanje i uopće doprinijeti konkurentnosti gospodarskih subjekata u FBiH. Pritom daje prednost sustavnim u odnosu na, nerijetko, iznuđena i kratkoročna rješenja. Među prioritete ubraja i stvaranje pretpostavki za učinkovitiju borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, a što, između ostalog, podrazumijeva primjenu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala koji je usvojen 2014. godine.

Jedno od osjetljivih pitanja je zakon o Južnoj interkonekciji, novom plinovodu koji bi trebao doprinijeti energetskoj neovisnosti BiH, ali i regulirati način upravljanja tim novim energetskim sustavom.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM