viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.05.24 @ 15:36
OGLAS

Lijepa vijest, za sve umirovljenike u Federaciji BiH jeste da isplata mirovina za travanj počinje u subotu četvrtog svibnja.

OGLAS

Uvećana je za 1,55 posto, pa tako će minimalna biti veća za 8,35 maraka. Iako svjesni da sa ovim povećanjem ne mogu osigurati ni osnovno, umirovljenici će ovaj mjesec možda ipak osjetiti olakšicu jer će biti uplaćena i razlika za prva tri mjeseca ove godine. Povećanje od 1,55 posto osiguralo je cijelih 8 maraka i 35 feninga više, koliko košta npr. pola kg piletine, za korisnike koji primaju minimalnu mirovinu. Uplaćena će biti i razlika za prva tri mjeseca ove godine tako da će ukupno minimalna mirovina ovaj mjesec iznositi 33,40 maraka više. Umirovljenik Anto Miličević – nezadovoljan.

Mogu osigurati više

OGLAS

“Kilogram mesa kupiti i to je sve. Za dva dana pojedemo i idemo ponovno”, kaže Anto za BHRT. Smatra da nadležni itekako mogu osigurati više. “Ima novca, ako je prošle godine moglo ići na 12 posto, može i ove godine. Evo ja pristajem odmah, nek se povećaju minimalne, ne moraju naše srednje povećavati”, smatra Anto. Nakon najave federalnog Zavoda PIO/MIO da će mirovine za travanj biti isplaćene u subotu, uslijedili su upiti umiriovljenika i sumnje hoće li novac uopće leći na račun prije ponedjeljka.

OGLAS

Iz Zavoda su odmah pojasnili da će novac preko Trezora biti uplaćen bankama i poštama u petak, 3. svibnja, a do banaka je hoće li one taj novac odmah rasknjižiti. Predsjednik saveza Udruženja umirovljenika Federacije, Redžo Mehić smatra – da hoće. “Kada se dogodi da 5. pada u nedjelju ili u vikend, odnosno drugi praznik, onda se isplaćuje dan ranije”, ističe Mehić.

OGLAS

“Ove godine to je 20,47 maraka”

Umirovljenik Anto sa početka naše priče, mišljenja je da umirovljenici moraju biti uporniji u borbi za veće mirovine. Većina njih, kako je i sam kazao, bila je primorana naučiti živjeti i sa nešto skromnijim prihodima. “Potrebno je da političke stranke ove koje vladaju, koje viču znaš ti tko sam ja, da budu upozorene jer sam vidio neki dan štrajkače, da za koju godinu neće nitko imati da zaradi za mirovinu”, smatra sociolog Sead Pašić.

A prema posljednjoj odluci Vlade Federacije, povećanjima nisu zaboravljeni ni kandidati koji u 2024. godini steknu uvjete za mirovinu. “Koliko bodova zaradi za radni vijek, to se na dan polaska u mirovinu množi sa tim brojem. Ove godine to je 20,47 maraka”, kaže Mehić. Činjenica je da je na ulicama sve više nezadovoljnih građana.

Dok u marketima cijene enormno rastu, povećanje mirovina od osam maraka teško da će stići ionako prebrzi vlak poskupljenja. Zbog toga umirovljenici kažu i ne mogu biti zadovoljni.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM