OGLAS
Vrijeme objave: 21.05.24 @ 16:04
OGLAS

U nedjelju, 26. svibnja, s početkom u 12 sati biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić slavit će svetu misu za žrtve komunizma tijekom i nakon Drugog svjetskog rata.

OGLAS

Program komemoracije započet će u 11:45 sati polaganjem vijenaca. Podsjećanja radi treba kazati kako su potkraj Drugog svjetskog rata partizani zarobili brojne hrvatske civile te ih „prijekim sudom“ osuđivali i ubijali. U svibnju/lipnju 1945., nakon Bleiburške tragedije, na tisuće sudionika Križnog puta, dovođeno je u Stolac na ovaj poznati „sud“ te ubijeno bez ikakvih dokaza. Iz poznatih razloga se o ovoj tragediji na našim prostorima predugo šutjelo. Već od početka Domovinskog rata, progovorili su svjedoci ovih strahota te su otkrili brojna stratišta, ne samo u jamama, nego i u rupama, kanalima, koritu Bregave i petnaestak mjesta ovog dijela Hercegovine.

Do 1998. rađena su istraživanja na ovom lokalitetu i šire, a nastavljena su 2022. Sva ona svjedočanstva koja su zapisana pokazala su se istinitima. Upravo na Radimlji pronađen je veliki broj ljudskih ostataka. Želja je da ovaj prostor uistinu bude jedan memorijalni centar gdje će se ti ostatci pohraniti kako bi se moglo doći i pomoliti za duše svih pokojnih, ne samo jedne, nego za duše svih vojska koje su završile u tome vremenu na ovim prostorima.

OGLAS

Upravo ove godine, ispred oltara, svi vjernici će imati priliku vidjeti postavljenju maketu mauzoleja i vanjskog oltara, veliki i vrijedan projekt koji se u skorije vrijeme planira realizirati na ovom lokalitetu. Maketu i projekt izradili su mladi, vrhunski arhitekti Ana Bogdanović i Petar Planinić.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM