viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 19.03.24 @ 19:22

Sud BiH odbio je 14. prosinca žalbu Fadila Novaliću kojom je tražio odgodu izvršenja kazne u državnom zatvoru u Vojkovićima. Dan kasnije, rješenje je stiglo na adresu Novalićevih odvjetnika, Senada Pećanina i Elmira Jahića.

Sud je ranije, u rješenju kada su u pitanju osuđeni Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, koji su stigli u zatvor, naveo da je rok do kada se moraju javiti tri dana.No, Novalić još nije stigao u Vojkoviće. Njegov odvjetnik Pećanin izjavio je 15.ožujka da je dobio rješenje o odbijanju žalbe. – Dobili smo rješenje da se odbija žalba. Mi kao njegovi odvjetnici smo dobili rješenje, a kada on dobije, počinje teći rok od tri dana da se javi na izvršenje kazne. To bi moglo biti u ponedjeljak ili utorak – kazao je Novalićev odvjetnik.I kako stvari stoje, Novalić izbjegava preuzeti rješenje Suda, u kojem sve jasno piše. Ali, njegov odvjetnik Elmir Jahić, tvrdi za “Avaz” drugačije.

OGLAS

Kako kaže, Novalić još nije dobio rješenje Suda jer se čeka poštar. – Očekujem danas ili sutra. Ja sam danas razgovarao sa suradnikom suca Brace Stupara. Onoga momenta kada Fadil zaprimi rješenje, a do danas nije, vidjet ćemo dalje. I mi čekamo poštara. Nije bio ni danas. Znači od petka čekamo rješenje – kaže Jahić.

OGLAS

Na naše pitanje da su odvjetnici dobili rješenje 15.ožujka, a kako i zašto Novalić nije, Jahić odgovara: – Od petka tragam za uputnim aktom. Ja sam dobio rješenje, ali nisam uputni akt, odnosno instrukciju kada se treba javiti u zatvor. Pojasnili smo mu da je Sud jasno rekao da kada dostave rješenje, da je rok tri dana do kada se Novalić mora javiti u Vojkoviće, što je bio slučaj sa Hodžićem i Solakom, ali odvjetnik i dalje ima svoju teoriju.

OGLAS

– Ja sam dobio informaciju da će dostaviti i rješenje Novaliću koje su dostavili odvjetniku. S tim da će Fadilu dostaviti instrukciju da li će to biti uputni ili popratni akt. Znači, kada se mora javiti u roku tri dana, ovo ili ono. Znači što god da dobije, stav našeg tima da ćemo mi dati informaciju javnosti. On i dalje nije dobio rješenje, čim dobije mi ćemo javiti medijima – kaže Jahić.

Novalić je osuđen pravomoćno na četiri godine zatvora u aferi “Respiratori” za visoku korupciju. Najprije je trebao na izdržavanje kazne još 6.ožujka. No, sve je učinio da ne dođe do toga. Pisao je molbe, zatim žalbe, angažirao čak dva dodatna odvjetnika.

Uputio je i molbu Predsjedništvu za pomilovanje. Ako nastavi da ignorira rješenje Suda, prema informacijama “Avaza” po njega će doći Sudska policija i odvesti ga u Vojkoviće. Sinoć se oglasio i na Facebooku i poslao poruku tužiteljima Tužiteljstva i uputio im prijetnju. – Isti ovi tužitelji, ima ih četiri, to je dio mafije kriminalne u pravosuđu.

Oni su vidjeli priliku u respiratorima da naprave skandal. Ja sam također mogao, emotivno to, mnogo teže doživjeti. Međutim, ja sam to ovako sabrao: Ako oni mene emotivno oštete, ja neću moći ništa učiniti da se ti ljudi kazne ili udalje. Također, jedan ajet kaže da je dobro oprostiti, ali možete i vratiti. Ja sam se odlučio da vratim – rekao je Novalić, piše Avaz.

Oglasi
LM