viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 13.03.24 @ 08:31
OGLAS

Srednjobosanska županije suočava se s tužbom teškom više od 300 milijuna maraka nakon što je sarajevski BBM zatražio naknadu štete zbog nemogućnosti realizacije koncesijskog prava na istraživanje zlata u Bakovićima kod Fojnice.

– Trenutno mogu reći da je parnični postupak u toku i u fazi glavne rasprave, a provode se tri vještačenja. Nalaze vještaka još nismo zaprimili pa se na te okolnosti dalje ne mogu očitovati dok se Pravobraniteljstvu ne dostave mišljenja vještaka – rekao je Nevzet Mulić, županijski pravobranitelj.

OGLAS

S obzirom na to da je proces u toku, iz kompanije BBM su najavili da će odgovore na pitanja dostaviti naknadno. Inače, radi se o firmi čiji su vlasnici braća Amir i Haris Operta. Direktor BBM d.o.o. je Ermin Operta.

OGLAS

Kompanija BBM osnovana je 1991. godine i dio je BBM Grupacije, koja je u svom sastavu imala i pet njemačkih te pet bh. firmi. Registrirana je kao društvo s ograničenom odgovornošću za građevinarstvo, rudarstvo, unutrašnju i vanjsku trgovinu.

OGLAS

O problemima koji su pratili pokušaje domaćeg investitora da realizira investiciju vrijednu oko 26 milijuna KM “Avaz” je pisao i ranije. Ugovor o koncesiji za istraživanje zlata na lokalitetu Bakovići kod Fojnice Ministarstvo gospodarstva ŽSB i BBM potpisali su u listopadu 2013., ali radovi nisu započeti ni dvije godine kasnije jer je za dobivanje potrebne dokumentacije, uz značajna sredstva, bilo potrebno neobjašnjivo mnogo vremena.

Samo na izdavanje urbanističke dozvole čekalo se 18 mjeseci. Nakon što su dobili sve potrebne suglasnosti i započeli radove odustali su zbog protesta mještana i blokade putova. S druge strane, mještani su se žalili na uništavanje prirode i lokalnih cesta koje su gradili svojim sredstvima.

Premijer Tahir Lendo izjavio je da je spreman braniti odluke koje je donosio i najavio mogućnost angažiranja jačeg pravnog tima, ako bude potrebe.

– Ovakva tužba mora se shvatiti ozbiljno. Upozoravao sam, jer kad imate dodijeljenu koncesiju, pa lokalna zajednica kasnije promijeni mišljenje pod pritiskom određenih ljudi, to sprečava investitore da vrše istražne radnje na tim područjima. Nekada bude problema i sa strane investitora koji rade nešto što nije dopušteno, ali, evo, sud će presuditi – rekao je Lendo.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM