viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.03.24 @ 15:50

Uslijed zabrinjavajućih statističkih podataka o sigurnosti prometa na cestama, velikog broja žrtava i teško povrijeđenih osoba u prethodnim godinama, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija najavljuje pokretanje druge medijske kampanje pod nazivom “Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!”.

Rezultati istraživanja Europske unije ukazuju na to da je korištenje mobilnih uređaja prilikom upravljanja vozilom jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća. Koncept društvenog marketinga, koji je koncipiran sredinom sedamdesetih godina, potvrdio se kao efikasna strategija za suzbijanje nepoželjnog ponašanja sudionika u prometu te predstavlja ključni faktor u poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa, kako u smislu preveniranja uzroka prometnih nesreća, tako i u smanjenju njihovih posljedica.

OGLAS

Vođeni pozitivnim rezultatima prethodne kampanje, djelujući kao pokretač, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je u okviru vlastitog resora prepoznalo vrijedne nositelje društvene odgovornosti i osjetljivosti – BH Telecom, HT Eronet i JP Autoceste Federacije BiH kao ključne partnere u ostvarenju ove inicijative.

OGLAS

Ova inicijativa, usklađena s općim javnim interesom, imat će za cilj smanjenje korištenja mobilnih uređaja tokom vožnje, što će posljedično rezultirati smanjenjem broja saobraćajnih nesreća i povreda. Početak kampanje „Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!“ je u utorak, 02.04.2024. godine. Ovaj datum je simbolično odabran budući da je 03.04.1973. godine obavljen prvi poziv mobitelom, što predstavlja prekretnicu u svakodnevnom životu, ali i prometu.

OGLAS

Kampanja će trajati od 02. do 30.04.2024. godine, a BH Telecom, HT Eronet i JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine će u sklopu svojih promotivnih aktivnosti poticati svijest sudionika u prometu o neprihvatljivosti korištenja mobilnih uređaja tokom vožnje.

Nadležna Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u županijama, kao ključna karika u lancu sigurnosti prometa na cestama, dosljedno će provoditi aktivnosti u skladu s Zakonom o sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini.

Njihov neosporni doprinos proizlazi iz redovnih aktivnosti usmjerenih na unapređenje sigurnosti u prometu, čime se kontinuirano radi na stvaranju sigurnijeg prometnog okruženja za sve sudionike. Ovom prilikom pozivamo Vas da postanete promjena koju želite vidjeti na cestama!

Oglasi
LM