viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 06.04.24 @ 22:19
OGLAS

Ukoliko želite putovati izvan granica BiH, ali imate samo osobnu iskaznicu, odnosno iz nekog razloga trenutno nemate putovnicu, tada imate opciju da sa ovim dokumentom putujete u samo nekoliko zemalja u regiji l. Detaljnije o tome čitajte u nastavku teksta.

Državljani Bosne i Hercegovine mogu koristiti važeću osobnu iskaznicu kao putnu ispravu prilikom prelaska državne granice sljedećih zemalja sa kojima BiH ima potpisan međunarodni sporazum, i to na teritoriju:
– Republike Srbije,
– Crne Gore,
– Republike Sjeverne Makedonije i
– Republike Albanije.

OGLAS

Ovo su podaci koji se mogu pronaći na stranici Granične policije BiH, s tim da napominju da se osobna iskaznica BiH ne može koristiti kao važeća putna isprava prilikom putovanja u ili iz zemalja članica Europske unije, šengenskog prostora ili drugih zemalja sa kojima BiH nema potpisan međunarodni sporazum ili ugovor, pišu Nezavisne novine.

OGLAS

To vrijedi, kao što već vjerovatno znate, i prilikom ulaska na teritoriju Republike Hrvatske, s obzirom na to da je ona u Europskoj uniji, a tada bh. građani moraju posjedovati važeću putnu ispravu, odnosno biometrijsku putovnicu za ulazak i bezvizni boravak do 90 dana na teritoriji Republike Hrvatske.

OGLAS

Inače, stanovnici pograničnog područja BiH, a u skladu sa Sporazum o pograničnom prometu koji, uz ostalo, propisuje i izdavanje pograničnih propusnica između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, mogu podnijeti zahtjev za izdavanje pogranične propusnice nadležnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji Republike Hrvatske, diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u BiH.

Za dodatne informacije možete se obratiti navedenim organima u vezi sa uvjetima i dokumentima potrebnim za dobivanje pogranične propusnice.

Koja pravila vrijede za prelazak državne granice BiH?
Državljani BiH mogu prijeći državnu granicu sa važećim putnim ispravama, a to podrazumijeva važeću putovnicu ili drugi identifikacijski dokument koji je izdalo nadležno tijelo vlasti BiH, te važeća osobna iskaznica i drugi identifikacijski dokument s fotografijom koji se može koristiti za prelazak državne granice i priznat je međunarodnim ugovorom čija je BiH ugovorna strana.

Bitno je znati da se državna granica BiH ne može prijeći sa rodnim listom, zdravstvenom ili školskom knjižicom. Osim toga, državljanin BiH koji ima državljanstvo neke druge države ne smatra se strancem na teritoriji BiH. Također, državna granica BiH smije se prelaziti samo na graničnim prijelazima, u vrijeme i na način koji je u skladu s namjenom graničnih prijelaza.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM