viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.05.23 @ 07:41
OGLAS

Starije osobe čine 0,1 posto zaposlenih u Federaciji, a u RS-u radi 6830 umirovljenika

Sve veći broj umirovljenika u BiH koristi mogućnost da u isto vrijeme prima mirovinu i bude redovito zaposlen. Podaci pokazuju kako stariji od 65 godina čine 0,1 posto ukupnog broja zaposlenih u Federaciji BiH, piše Večernji list BiH.

OGLAS

Koliko njih istodobno prima mirovinu i plaću, teško je reći jer se podaci vode u više baza. Struke najviše nedostaje u medicini, prosvjeti, industriji, građevini, trgovini… Ipak, radu nakon mirovine uglavnom se vraćaju visoko obrazovani. Pomoćnik ministra rada i socijalne skrbi Federacije BiH Ernis Imamović nedavno je za medije naveo kako se poslu nakon stečene mirovine vrlo rijetko vraćaju osobe koje su na radnom mjestu izložene težem fizičkom radu ili imaju posebne rizike radnog mjesta.

Pravo i odluka suda

OGLAS

Pravo istodobno raditi i primati mirovinu “umirovljenicima” u Federaciji BiH omogućio je Ustavni sud svojom odlukom, odnosno stavljanjem članka 116. Zakona o MIO izvan snage prije četiri godine. Kako su tada objasnili iz Zavoda MIO Federacije BiH, nakon presude Ustavnog suda, koji je članak 116. Zakona o MIO proglasio neustavnim, pravo ostvarivanja statusa osiguranika u obveznom osiguranju mogu ostvariti svi korisnici mirovine s iznimkom onih koji su ostvarili pravo na obiteljsku ili pak na mirovinu prema odredbama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja.

OGLAS

Također, po završetku obveznog osiguranja, pod uvjetom da je trajalo više od šest mjeseci, korisnik mirovine može zatražiti ponovni izračun mirovine, pri čemu će se uzeti u obzir novoostvareni staž osiguranja, a sve u skladu s člankom 117. Zakona o MIO. Pravo na rad, odnosno primanje plaće i mirovine u isto vrijeme imaju i umirovljenici u Republici Srpskoj. Prema evidencijama Zavoda MIO Republike Srpske i Jedinstvenog sustava registracije, kontrole i naplate doprinosa, broj korisnika prava na osobnu mirovinu koji istodobno imaju i status osiguranika na dan 31. prosinca u posljednje dvije godine je sljedeći: 2021. godine prijavljeno je 5607 osiguranika koji imaju istodobno i status korisnika prava, od čega je 5228 starosnih mirovina, a invalidskih 379. Također, 2022. godine prijavljena su 6534 osiguranika koja imaju istodobno i status korisnika prava, od čega je starosnih mirovina 6109, a invalidskih 425.

– Na dan 28. veljače 2023. godine prijavljeno je 6830 osiguranika koji imaju istodobno i status korisnika prava, od čega su starosne mirovine 6384, a invalidskih je 446. Iz navedenog proizilazi da broj korisnika prava na mirovinu koji istodobno imaju i status osiguranika ima tendenciju rasta u kontinuitetu – naveli su iz Zavoda MIO RS-a.

Više u gradovima

Dalje ističu kako se uvidom u evidencije uočava da se najveći broj korisnika prava koji ponovno steknu status osiguranika nalazi u većim gradskim središtima ili regijama, gdje je i gospodarska aktivnost veća i raznovrsnija. – Tako najveći broj korisnika prava sa statusom osiguranika imamo u Banjoj Luci, Bijeljini, Doboju, Prijedoru, Istočnom Sarajevu, Trebinju, Zvorniku, Gradišci itd.

Djelatnosti u kojima korisnici prava na mirovinu sa statusom osiguranika najčešće rade su građevinarstvo, promet, prehrambena industrija, telekomunikacije, rudarstvo i dr., gdje se najčešće traže stručnjaci s odgovarajućom licencijom, potom oblast zdravstva, visokog obrazovanja, komercijalna poljoprivredna gospodarstva, liječnici, odvjetnici, zajednice etažnih vlasnika i dr. u manjem broju.

Ne postoji starosna granica do koje netko može biti angažiran u pogledu da kao korisnik prava na mirovinu istodobno ima i status osiguranika po nekom od oblika osiguranja – zaključili su iz Zavoda MIO RS-a. 

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM