viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.03.24 @ 16:59
OGLAS

Smješteno u idiličnom pejzažu, na raskrižju putova koji vode za Dalmaciju, Liku, Hercegovinu i Bosnu, ugnijezdilo se Bosansko Grahovo, danas gotovo napušteni grad.

S prosječnom starošću stanovništva većom od 52 godine, po zadnjem popisu, bilo je “najstarija” općina u BiH, a danas je ta brojka vjerojatno i veća. ,,Jedan pokazatelj da je to vrlo stara općina, da ne živi puno mladih ljudi – u cijeloj protekloj godini rođeno je samo jedno dijete, a umrlo je 29 osoba”, navodi Diana Mamić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Herceg – bosanske županije.

OGLAS

Brojnost učenika u većini razreda osnovne škole je ispod pedagoških standarda. ,,Ovu školsku godinu su upisana 4 učenika prvog razreda. Prethodnu godinu bilo je malo bolje stanje – imamo 5 učenika. Sljedeće godine isto. Sve se vrti oko tog broja 5-6. Za tri godine, recimo, tu je malo veća brojka, njih je 9”, ističe Obrenka Novak, direktorica Osnovne škole Grahovo. I to sve pod uvjetom da ni jedna od tih obitelji, u potrazi za boljim životom, ne ode u inozemstvo, a tu su i odlasci zbog školovanja.

OGLAS

,,Dobar dio mladih, kad završe srednju školu ovdje, odlazi dalje na školovanje – Banja Luka, Beograd, Sarajevo… Zaista, kako tko gdje ima koga, tamo i odlazi. Ali ona strašna sudbina nas je što se ne rađa mladost, djeca se ne rađaju”, govori općinski načelnik Uroš Đuran (SNSD). Iako se uvijek teško živjelo, kažu, prije desetak godina je bilo bolje. ,,Bilo je više naroda, bolje se živjelo, bio je veći stočni fond – sad je to sve manje i manje, narod odlazi, omladina odlazi, nema posla. Najveći problem je što nema posla, nema zapošljavanja i mladi su prisiljeni napustiti Bosansko Grahovo”, objašnjava Vojka Benić, povjerenica MZ Preodac.

OGLAS

A, i ono malo gospodarstvenika i zanatlija posluje u nemogućim uvjetima. ,,Te svoje dnevne utroške što moraju predati u banku – netko nosi u Drvar, netko u Livno. Ide li to svaki dan ili svaki drugi dan – zaista ne znam, ali Grahovu nedostaje banka. Nitko neće da otvori tu poslovnicu – nema financijskoga poslovanja da im se to isplati”, upozorava Đuran u izjavi za FTV.

Bosansko Grahovo je iz rata izašlo bez ijednog cijelog krova, razrušeni dječji vrtić žudi za obnovom, a centar grada i danas podsjeća na nedavnu prošlost.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM