viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 19.03.24 @ 09:35
OGLAS

Umirovljenici korisnici Federalnog zavoda MIO još će samo jednu mirovinu, onu za ožujak, dobiti u visini trenutačnih iznosa, nakon čega slijedi ponovno povećanje, piše Večernji list BiH.

Kao što je i propisano Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH, mirovine se usklađuju 15. travnja svake godine tako da se usklađivanje vrši u visini zbroja 50% postotka porasta potrošačkih cijena i 50% postotka porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

OGLAS

Dakle, već će travanjske mirovine, koje će se isplaćivati u svibnju, biti uvećane za određeni postotak. Budući da je zbog razumijevanja teške situacije u kojoj se nalazi najveći broj umirovljenika u ovom bh. entitetu Vlada Federacije BiH i ove godine donijela odluku o akontativnom povećanju mirovina u visini od 5 posto, već početkom godine u travnju će uslijediti usklađivanje do konačnog iznosa zbroja 50% postotka porasta potrošačkih cijena i 50% postotka porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini.

OGLAS

Budući da se podaci na osnovi kojih se vrši usklađivanje mirovina u Federaciji BiH objavljuju tek u travnju, još uvijek je nepoznato za koliki će postotak u konačnici mirovine biti uvećane. Neke prethodne projekcije pokazuju kako bi se taj postotak trebao kretati od 6 do 7. Ako bi se u konačnici mirovine uvećale za 6 posto, tada bi iznos najniže mirovine u ovom bh. entitetu ubuduće iznosio 570 KM, dok bi u slučaju uvećanja od 7 posto iznos ove mirovine bio 575,90 KM. Iz Saveza umirovljenika Federacije BiH u više su navrata istaknuli kako će od Vlade Federacije BiH tražiti izdvajanje dodatnih sredstava za umirovljenike kako bi se osigurao neki oblik pomoći ovoj populaciji.

OGLAS

Jedan od načina na koji bi se, prema njihovu mišljenju, moglo pomoći ovoj kategoriji stanovništva je osiguranje novca u federalnom proračunu za jednokratnu novčanu pomoć umirovljenicima. Ističu kako bi najveći iznos pomoći trebao biti dodijeljen onima s najnižim primanjima, odnosno korisnicima minimalnih mirovina, dok bi oni s visokim i korisnici najviših mirovina bili izostavljeni iz ove pomoći.

Drugi način na koji se može pomoći ovoj populaciji je, kako smatraju u Savezu, povećanje iznosa najniže mirovine, o čemu će također pokušati naći zajednički jezik s Vladom Federacije BiH. Inače, prema podacima Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Federacije BiH, najniža mirovina za veljaču iznosila je 565,18 KM, a zajamčena 674,52 KM. Najviša mirovina ostvarena prema Zakonu o MIO (Službene novine 13/18) iznosi 2800 KM, dok najviša mirovina ostvarena prema zakonu koji je vrijedio do 1. ožujka 2018. iznosi 2757,44 KM. Prosječna mirovina korisnika samostalne mirovine, a kojih je na isplati za veljaču bilo 364.249, iznosila je 710,64 KM. Mirovinu za veljaču primilo je 446.659 korisnika, a ukupno potrebna sredstva za isplatu iznosila su oko 285 milijuna KM.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM