viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 21.08.23 @ 13:11
OGLAS

Uprava za neizravno oporezivanje BiH protiv je pomjeranja roka za naplatu PDV-a s 10. u mjesecu na kraj mjeseca.

OGLAS

“Usvajanjem ovog prijedloga došlo bi do značajnog pomjeranja (odgode) u naplati javnih prihoda”, navedeno je u mišljenju Uprave za neizravno oporezivanje BiH nakon što je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio prijedlog izmjena Zakona o PDV-u koji su predložili Mladen Bosić i Darko Babalj, zastupnici SDS-a.

Na toj sjednici usvojen je i zaključak kojim se od UNO traži da dostavi mišljenje na mijenjanje Zakona o PDV, a u tom mišljenju navodi se i da bi pomjeranje roka za naplatu PDV-a, uz obavezu UNO s povratom obveznicima ugrozila stabilnost naplate javnih prihoda koja bi mogla biti ugrožena, pišu Nezavisne novine.

OGLAS

“Prijedlogom da se rok za podnošenje prijava s 10. u mjesecu pomjeri za kraj mjeseca zanemaruje se to da se tako pomjera i rok za plaćanje PDV-a. Usvajanjem ovog prijedloga došlo bi do značajnog pomjeranja u naplati javnih prihoda, a kako odredba koja se odnosi na povrat PDV-a obveznicima ostaje nepromijenjena, povrat PDV-a i dalje bi bio 30 dana od dana podnošenja prijave. Podaci pokazuju, da obveznici podnose prijave za povrat i prije 10. u mjesecu, te time dobivaju povrat ranije. Ovakav disbalans bi mogao dovesti do otežanog izvršenja zakonske obaveze povrata PDV-a obveznicima”, navedeno je u mišljenju UNO koje je na Twitteru objavila Aleksandra Pandurević iz SDS-a.

OGLAS

Babalj i Bosić u svojoj inicijativi naveli su da postojeće zakonsko rješenje ne ostavlja dovoljno vremena poreznim obveznicima za podnošenje PDV prijava te da su radnici u računovodstvu stavljeni pod veliki pritisak.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM