viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 26.01.24 @ 20:36

Kako se bliži 40. godišnjica Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu mnogi širom regije i svijeta se pripremaju na raznovrstan program obilježavanja vrijednog jubileja kada je glavni grad Bosne i Hercegovine bio centar svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od medija koji je krenuo u realizaciju projekata je Federalna televizija koja je realizirala dokumentarni film o nezaboravnim Olimpijskim igrama osamdesetih godina prošlog stoljeća, autora Muhameda Bikića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

,,Dijete sam olimpijskog grada i doslovno sve vrijeme od 1984. živim te veljačke dane koji su ostavili neizbrisiv trag na naše generacije i naša je obveza da se svako na svoj način podsjeća na te nezaboravne, lijepe dane naše povijesti, po najljepšem”, kaže Bikić koji u svojoj dugogodišnjoj novinarskoj karijeri kontiunirano na izuzetan sjetan način obilježava svaku nadolazeću veljaču.

Dokumentarni film “Olimpijada u Sarajevu” (urednik Namik Kabil, producent Edin Lonić, snimatelj Aziz Čeho, ton Boris Kragulj, svijetlo Elvedin Hamzić, montaža Jasmin Nalo, špica Adnan Dedić, narator Jasminka Šipka…) snimao se na autentičnim lokacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

,,U filmu sudjeluju i govore sudionici olimpijade, sportaši i sportski djelatnici, novinari, umjetnici… Svako na svoj način dirljivu priču tih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Bilo je zanimljivih anegdota, nezaobilaznog osmijeha, pjesme, legendarni Čola je i zapjevao kao nekada, ali i suza, posebno kada bi se spomenuo veliki prijatelj Sarajeva i BiH, nekadašnji predsjednik MOK-a Juan Antonio Samaranch, koji se također posthumno pojavljuje u filmu, kao i predsjednik orgaznizacijskog odbora ZOI 1984 Branko Mikulić i nekadašnji predsjednik MOK-a Lord Michael Killanin. U filma govore novinari Nikola Bilić i Stjepan Kljuić, generalni tajnik Ahmed Karabegović, sudionica svečanosti otvaranja Meliha Šarac, direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić, nositelj olimpijskog plamena Adnan Dizdar, sudionici – olimpijci Sanda Dubravčić, Bojan Križaj, Bibija Kerla, Tomislav Lopatić i Jure Franko, redatelj TV prijenosa Slaviša Mašić i umjetnici Zdravko Čolić i Zenit Đozić”, kaže Bikić.

Premijera dokumentarnog filma “Olimpijada u Sarajevu” planirana je za 8. veljače u 20:45 sati u programu Federalne televizije, na 40. godišnjicu olimpijade.

Oglasi
LM