viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.11.23 @ 16:56

Vlada Županije Sarajevo usvojila je novi Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Županiji Sarajevo kojim, između ostalog, ograničenje kretanja vozila proširuju na benzince.

– Na osnovu istraživanja obavljenih u prethodnom periodu, te zaključaka vezanih za sudjelovanje i benzinskih vozila u zagađivanju zraka, mjere koje se odnose na ograničenje kretanja motornih vozila su proširene i na ova vozila. Tako se u epizodi “Upozorenje” ograničava kretanje vozila čiji motori imaju normu Euro 2 ili manju, a tokom “Uzbune” i motori EURO 3 norme – priopćeno je iz Službe za protokol i press Županije Sarajevo.

OGLAS

Još jedna od ključnih novina jeste ta da se ukida epizoda prekomjerne zagađenosti “Pripravnost”, a ostaju samo “Upozorenje” i “Uzbuna”.

OGLAS

– Uvedene su, osim kontinuiranih, preventivne mjere koje se trebaju primijenjivati prije početka sezone grijanja – dodaje se u priopćenju.

OGLAS

Sniženi su pragovi za proglašenje epizoda prekomjerne zagađenosti.

– Sniženi su pragovi za proglašenje epizoda za PM10 čestice, tako da će se “Upozorenje” umjesto na 150 µ/m3 proglašavati na 90 µ/m3, a “Uzbuna” umjesto 300 µ/m3 na 200 µ/m3 – navedeno je.

Kako je priopćeno, ovaj novi plan pripremilo je Ministarstvo komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša ŽS u suradnji sa Uredom Svjetske banke u BiH i uz preporuke stranog konsultanta, a nakon analize do sada poduzimanih mjera, kao i komparacija sa iskustvima drugih gradova Europe i šire koji imaju slične probleme sa zagađenošću zraka.

Oglasi
LM