viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.03.23 @ 15:02
OGLAS

U Županijskom sudu Sarajevo danas je održano ročište u predmetu “Sava Marinković i drugi” trojici osumnjičenih za ubojstvo policijskih službenika Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Prvooptuženi u ovom predmetu je Sava Marinković, drugooptuženi Aleksandar Macan i trećeoptuženi Marko Trifković i njima se na teret stavlja izvršenje krivičnih djela “Ubojstvo” i “Teška krađa”. Današnjim glavnim pretresom nastavljeno je prošlotjedno svjedočenje svjedoka Tužiteljstvo Sarajevske županije Admira Šalake, zaposlenika MUP-a SŽ.

OGLAS

Šalaka je također bio dio istražnog tima koji je oformljen specijalno za rasvjetljavanje ubojstva sarajevskih policajaca, a čiji je zadatak bio, između ostalog, prepiske dobijene pomoću Sky aplikacije – njihovo analiziranje i uvezivanje sa izvršenjem krivičnih djela. On je svjedočio i o trasi kretanja automobila koji je korišten u noći ubojstva policajaca, 26. listopada 2018. godine. Isti signal mobilnog uređaja, tzv. “kripte”, pronađen je 19. listopada 2018. godine u Grudama kod Miroslava Čepe i 19. studenog 2018. godine, na istoj adresi.

OGLAS

Čepo je poslije svjedočio da su 19. listopada 2018. godine kod njega bili Marinković, Trifković i treća osoba koju on tada nije poznavao, a koju su oslovljavali sa “Macan, Mačak”. On je svjedočio da je mjesec dana kasnije kod njega bio Trifković. Nakon Šalake, pred sudom je svjedočio Edin Grabovica, također policijski službenik MUP-a SŽ i član specijalnog istražnog tima. On se timu priključio u veljači 2019. godine – kada je i oformljen – a njegov zadatak je između ostalog bio identifikacija vozila koje je korišteno na dan ubojstva, trasa kretanja počinitelja ubojstva i na kraju rasvjetljavanje ubojstva sarajevskih policajaca.

OGLAS

Treći svjedok Tužilaštva KS danas je bio Miroslav Plakalović, policijski službenik PU Novi Grad Sarajevo, kolega ubijenih službenika. Plakalović je na samom početku svog svjedočenja rekao da je dan kada su Adis i Davor ubijeni najteži dan u njegovom životu i možda jedan od najtežih dana u službi. Odmah nakon vijesti o ubojstvu, Plakalović je zajedno sa svojim kolegama došao na lice mjesta, a njegov zadatak je bio utvrđivanje trase kretanja počinitelja nakon ubojstva. U razgovoru sa očevicima i stanarima u krugu zgrada gdje se ubojstvo i dogodilo, došao je do saznanja da su na licu mjesta bile tri osobe, od kojih je jedna krupne građe sa specifičnim hodom.

Policajac Plakalović isključen iz istrage zbog sopstvene sigurnosti

Plakalović je dio istražnog tima, u kojem su bili i Šakala kao i svjedoci koji su svjedočili na prethodnim pretresima, bio od rujna 2019. godine do studenog 2021. godine. Postupajuće tužiteljice Tužiteljstva SŽ su ga isključile sa ovog predmeta zbog njegove sigurnosti, a Plakalović je danas bliže to objasnio. Naime, Plakaloviću je 2003. godine bio miniran njegov privatni automobil, a podaci prikupljeni pomoću Sky aplikacije ponovno su vratili pažnju na taj nemili događaj. U jednog prepisci između između Aleksandra Nikolića (koji se odveć pominje u Sky komunikaciji relevantnoj za ovaj slučaj) i Srećka Trifkovića (koji je jedno vrijeme bio osumnjičeni za ubojstvo sarajevskih policajaca), Trifković kaže: “Znate li drota Plakalovića? To je onaj što mu je Đorđe Ždralić zapalio auto.” U narednoj Sky komunikaciji koju je Plakalović opisao analizirana je prepiska između Aleksandra Macana i Miloša Božovića, u kojoj je u jednoj poruci Macan napisao Božoviću, aludirajući na Plakalovića: “On mora nestati. Moramo ga isjeći na komade. Ja ću mu srce pojesti.” Iz tog razloga, Tužiteljstvo SŽ je Plakalovića isključilo iz istražnog tima.

Nakon svjedočenja Plakalovića i pitanja koje su postavile tužiteljice, uslijedila su pitanja obrane i optuženih. Na pitanje Marinkovića,a prema riječima svjedoka sa lica mjesta ubojstva, jedan od tri osoba krupne građe, aludirajući na njega, Plakalović je odgovorio:”Ja mislim da si to bio ti.”

Potom, advokat drugooptuženog Duško Tomić najavio je da će njegov branjenik iskoristiti priliku da se ispriča Plakaloviću zbog poruka koje su prethodno spomenute, uz napomenu da to nije bilo nikakvo planiranje ubojstva. Macan se zbog toga, pred sudskim vijećem i osobno Plakaloviću, ispričao zbog poruke koje je pokazala Sky aplikacija, uz riječi da nije bilo nikakvog planiranja ubojstva. Sljedeći pretres, sudac Igor Todorović je zakazao za četvrti travnja s početkom od 9:30 sati.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM