viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 01.01.24 @ 15:41

Serija potresa pogodila je jutros japansku prefekturu Ishikawa, a tlo još uvijek podrhtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanik BiH u Tokiju Mato Zeko nema informacija kako je u snažnom potresu bilo ljudskih žrtava ili ozlijeđenih, jer Japan je zemlja koja se na svaki način, poučena gorkim iskustvima iz prošlosti, prilagođava riziku koji joj svakodnevno prijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Oni imaju imaju aplikaciju koja prati svako podrhtavanje tla i dobro su pripremljeni. Japan o tome vodi računa, jer dnevno ima desetke jačih i slabijih potresa. Međutim, 7,6 stupnjeva po Rihteru je poprilično jak potres. Dobro se osjetio i ovdje u Tokiju. Pomislio sam kako me umor stigao jer cijela grada se trese. Međutim, čovjek se osjeća sigurno, jer oni tu maksimalno rade na zaštiti. U Tokiju nema šteta, ali u Ishikawi je potres napravio dosta veliku štetu, a tlo u tom području se još uvijek trese – kazao je Zeko za „Avaz“.”

Za sada nemamo informacije kako je to dostiglo neku kritičnu točku. Pojavili su se valovi visine do jednog metra, procjenjuje se kako će doseći visinu do tri metra, ali još nema takvih potvrda. Zbog iskustva sa Fukušimom, pažljivo se prati stanje nuklearki, a sve ostalo je manje opasno – ističe Zeko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanik Mato Zeko u Japanu je tek par mjeseci i pokušava prikupiti podatke o bh. državljanima koji žive u toj zemlji. Procjenjuje se kako ih nema mnogo, taj broj se mijenja, ali zbog iskustava tijekom dosadašnje diplomatske karijere apelira da se svi, po dolasku u Japan, jave svom veleposlanstvu.

– Naši građani, nažalost, nemaju naviku javljati se u naša diplomatsko – konzularna predstavništva kako bi bili registrirani i kako bismo u slučaju potrebe mogli ostvariti kontakt s njima. U Iraku sam imao situaciju da sam objavio svoj broj telefona i zamolio ih da se jave, a onda maltene preko noći došao do imena oko 400 naših državljana. Taj popis mi je dobro došao da, kada su tijekom pandemije ostajali bez posla, organiziram njihovo izvlačenje iz Iraka. Mi smo jedini koji smo i zaduženi, i koji im možemo pružiti neku pomoć. Bilo bi dobro da smo u kontaktu i prije nego što se ukaže neka potreba za našom pomoći – naglašava Zeko.

Inače, 1. siječanj za diplomate u Japanu je radni dan, jer par stotina veleposlanika po tradiciji dolazi na novogodišnje čestitanje japanskom caru Naruhitu. Čestitku u ime BiH uputio je Zeko.

Oglasi
LM