viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.03.24 @ 14:34

Veleposlanstvo SAD-a u BiH prokomentiralo je na profilu na društvenoj mreži X predložene amandmane na Izborni zakon BiH koje je predložilo Ministarstvo pravde BiH.

– Amandmani na Izborni zakon BiH, koje je predložilo Ministarstvo pravde, nažalost, malo bi doprinijeli jačanju integriteta izbornog sustava u BiH. Istovremeno, njima se uvode veoma problematične promjene Izbornog zakona BiH, posebno one koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH.

Oglas

“Kao što pravni stručnjaci stalno naglašavaju, za provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava u vezi s Predsjedništvom BiH potrebno je promijeniti Ustav BiH. Ovim prijedlogom bi se de facto uvela hrvatska izborna jedinica u Federaciji BiH, o čemu je bilo govora i što je odbačeno za vrijeme razgovora – koje su pomogle SAD i EU – o ustavnoj i izbornoj reformi 2021. i 2022. godine. Neće se postići napredak po pitanju provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava u vezi s Predsjedništvom BiH ako HDZ BiH nastavi nanovo predlagati i inzistirati na politički i pravno problematičnim izmjenama Izbornog zakona BiH. HDZ BiH ne može na silu doći do rješenja koje preferira – mora iskreno pregovarati i raditi na izgradnji konsenzusa i kompromisa neophodnih za promjenu Ustava BiH. Stranka je za to imala veoma mnogo vremena, ali to nije uradila”, mišljenja su u Veleposlanstvu SAD-a u BiH.

Oglasi
LM