viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.05.24 @ 09:33
OGLAS

Oko 55 posto stanovnika u Bosni i Hercegovini zadovoljno je životom, pokazao je Izvještaj o tranziciji 2023-24 pod nazivom “Tranzicije velike i male” koje je predstavila Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), najveći institucionalni investitor na Zapadnom Balkanu .

Ovo je značajan porast u odnosu na brojke zabilježene u ranijim krugovima istraživanja 2006., 2010. i 2016. godine. Izvještaj naglašava važnost fokusiranja na psihičko zdravlje. Više od četvrtine sudionika ankete izjavilo je da se barem jednom tjedno osjeća depresivno, tužno ili anksiozno, s većom stopom među ženama.

OGLAS

Godišnja publikacija također analizira napredak u ekonomskom razvoju i strukturnim reformama, promatrajući da li su ekonomije konkurentne, dobro vođene, zelene, inkluzivne, otporne i integrirane. Prema ekonomistima EBRD-a, ekonomski rast Bosne i Hercegovine u 2023. godini se usporava i EBRD očekuje rast od 3 posto u 2024. Izvještaj dodatno ispituje stavove prema okolišu i ekološkim politikama. U Bosni i Hercegovini, 48 posto ispitanika zabrinuto je zbog degradacije životne sredine i klimatskih promjena. Ipak, manje od trećine je također spremno podržati veću potrošnju na ekološke politike. Čak 16 posto je zabrinuto za životnu sredinu, ali ne želi da izdvaja neka sredstva za zaštitu životne sredine.

OGLAS

Ovogodišnji izvještaj istražuje načine na koje duboka strukturna transformacija globalne ekonomije utječe na živote, sredstva za život i životne uvjete ljudi širom regije EBRD-a. Izvještaj se fokusira na važne “velike tranzicije” kao što je pomak prema održivoj ekonomiji, rekonfiguracija globalnih lanaca nabavke i potraga za sirovinama koje zahtijevaju digitalna i zelena ekonomija.

OGLAS

Izvještaj koristi jedinstvene podatke iz četvrtog kruga istraživanja o životu u tranziciji, ankete o domaćinstvima koja je provedena 2023., kako bi se vidjelo kako se ovi trendovi na makro razini pretvaraju u “male tranzicije:” promjene u karijeri, promjene mjesta stanovanja, promjene u zdravlju i, na kraju, promjene u zadovoljstvu životom. Domaćin prezentacije bila je guvernerka Jasmina Selimović u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

EBRD je uložio više od tri milijarde eura u 223 projekta u Bosni i Hercegovini otkako je počeo s radom 1996. godine. Strateški prioriteti Banke u zemlji su promoviranje zelene ekonomije, podrška konkurentnom razvoju privatnog sektora i poticanje regionalne integracije.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM