viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 25.09.23 @ 14:04

Tema ovogodišnjeg simpozija je “Digitalna primaljska skrb: izazovi i mogućnosti”, a na njega se prijavilo više od 200 sudionika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zdravlje majki i novorođenčadi od bitnog je značaja, a primalje igraju ključnu ulogu u podršci od prvih trenutaka”, kazala je direktorica UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu Veronika Vashchenko. Naime, medijima se obratila tijekom konferencije za medije uoči otvorenja 7. Znanstveno-stručni simpozij primalja s međunarodnim sudjelovanjem koji se u petak održava u Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prednosti tehnologije Osvrnula se Vashchenko i na temu dojenja te istaknula kako je ono osnova zdravlja djeteta. “U BiH samo jedno od petero djece se doji. To je prenisko. Zato UNICEF surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i ministarstvima i ostalim organizacijama da bi se ta situacija poboljšala. Ako se djeca pravilno doje, ogroman broj smrti djece u ravnoj fazi se može spriječiti”, navela je Vashchenko. Tema ovogodišnjeg simpozija je “Digitalna primaljska skrb: izazovi i mogućnosti”, a na njega se prijavilo više od 200 sudionika.

Organizatori su Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, Klinika za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u suradnji s Komorom primalja/babica HNŽ. U ime organizatora okupljenima se obratila predsjednica organizacijskog odbora doc.dr. Olivera Perić i glavna sestra Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar. “Ovo nam je sedmi simpozij i svake godine tražimo neku aktualnu temu, a ove godine aktualna je digitalna tehnologija, točnije kako mi u primaljstvu možemo iskoristiti mogućnosti digitalne tehnologije. Skrenula bih pozornost da se digitalna tehnologija svagda može koristiti i ima jako puno prednosti za poboljšanje kvalitete zdravlja i žena i djece. Zato smo postavili takav cilj simpozija da ukažemo na prednosti korištenja digitalne tehnologije i njezine integracije u primaljsku skrb što predstavlja konkretan prioritet u svijetu. “, navela je Perić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je i kako je Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala potencijal digitalnih tehnologija i definirala pojam digitalnog zdravlja. Voditeljica preddiplomskog stručnog studija Primaljstvo Sveučilišta u Rijeci doc.dr. Deana Švaljug osvrnula se na položaj primalja u Republici Hrvatskoj te naglasila kako je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju morala uskladiti obrazovanje primalja s europskim doktrinama. “Moram priznati kako se u struci nisu dogodile znakovite promjene jer primalje i dalje nemaju samostalnost i ona prava koja im zapravo po europskoj direktivi i pripadaju. Međutim, nadamo se da će to uskoro doći na red”, navela je Švaljug.

Osvrnula se i na temu simpozija te naglasila kako je digitalizacija nužna i za primalje, ali i one koji će to tek postati. “Digitalizaciju vidim kao neophodnu kako bi i mi iz struke i naši studenti stekli potpunu razinu znanja i isto to znanje mogli implementirati u praksu. Posebno u onom trenutku kada će primalje steći tu samostalnost. Važno je da primalja kroz tu informatizaciju bude sposobna pretraživati baze podataka i tu našu struku, odnosno primaljsku njegu primjenjivati temeljeno na dokazu, a ne kako je to do sada u našem okruženju, gdje se još uvijek nažalost skrb primjenjuje rutinski onako kako se godinama izvodi”, istaknula je Švaljug. Podsjetimo, pored aktualnih i zanimljivih tema koje će biti prezentirane, u okviru Simpozija organizirane su i kvalitetne radionice iz područja primaljstva kao i panel rasprava na temu: obrazovanje primalja: naučene lekcije i sljedeći koraci. Simpozij je odobrila Med Tech EU agencija i partnerski podržao UNICEF.

Oglasi
LM