viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.08.22 @ 20:25

Utvrđen je pad određenih kriminalnih aktivnosti kao što je to slučaj sa imovinskim kriminalom, krijumčarenjem ljudi i trgovinom ljudima, ali je evidentan i zabrinjavajući rast gotovo svih drugih kriminalnih aktivnosti koje je pratio i rast broja evidentiranih organiziranih kriminalnih grupa.

Ovo je navedeno u dokumentu pod nazivom Procjena prijetnje od organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini 2021., kojeg je danas usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Istovremeno je Vijeće ministara BiH zadužilo Radnu grupu za izradu strategije za borbu protiv organiziranog kriminala u BiH da u roku od 90 dana dostavi prijedlog ove strategije.

OGLAS

,,Kao najznačajnije kriminalne prijetnje Radna grupa je identificirala trgovinu drogom, krijumčarenje ljudi, gospodarski kriminal, korupciju, trgovinu oružjem, kompjuterski kriminal, trgovinu ljudima i imovinski kriminal.

OGLAS

Konstatirano je da u BiH postoji značajan broj organiziranih kriminalnih grupa koje su veoma dobro umrežene i čija je suradnja uglavnom fluidna. Analizom prikupljenih podataka utvrđeno je da veći broj organiziranih kriminalnih grupa svoje aktivnosti realizira samo na području BiH. S druge strane, na prostoru BiH djeluju i organizirane kriminalne grupe sa šireg područja Balkana i šire. One u BiH imaju svoje ogranke preko kojih realiziraju brojne kriminalne aktivnosti, priopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara.

OGLAS

Vijeće ministara je na sjednici odobrilo objavljivanje sažetka Procjene prijetnje na internet stranici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Oglasi
LM