viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 23.10.23 @ 14:05

Oružane snage BiH i Ujedinjenog Kraljevstva održat će još jednu zajedničku obuku diljem Bosne i Hercegovine u periodu od 23. listopada do 26. stufenog 2023. na vojnim lokacijama u Rajlovcu, Tuzli, Manjači i Čapljini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnja zajednička obuka, uz obuku za operacije podrške miru, uključuje napredno taktičko planiranje i razvoj liderstva. Ova obuka omogućit će vojnim osobama iz obje države da razmijene iskustva i rade jedni sa drugima, razvijajući interoperabilnost i operativnu kompatibilnost sa NATO-om. Ove godine, obuka uključuje i tim stručnjaka kopnene vojske SAD-a koji će doputovati u Bosnu i Hercegovinu kako bi izveli obuku taktičkog planiranja, razvijajući vojnu suradnju sve tri države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova redovna zajednička obuka predstavlja nadogradnju dugoročne suradnje u razvoju odbrambenih kapaciteta između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine, kroz koju će vojno osoblje i jedinice diljem zemlje biti u mogućnosti napredovati kroz obuku, mentorstvo i razmjenu vještina.

“Pripadnici i pripadnice oružanih snaga sve tri države iskoristit će prednosti moderniziranog vojnog poligona u Centru za borbenu obuku OS BiH na Manjači, kao i poligona za obuku djelovanja u urbanim sredinama u Tuzli, čiji razvoj je podržalo Ujedinjeno Kraljevstvo. Izvođenje obuke na ovakvim poligonima direktno podržava ambicije Bosne i Hercegovine da doprinese međunarodnim operacijama podrške miru”, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasi
LM